НОВ ПРОТЕСТ СРЕЩУ „ВиК“ – ДОБРИЧ И УПРАВИТЕЛЯ НА ДРУЖЕСТВОТО ГИКИНСКИ

0
1839

 

Жителите на няколко села от община Генерал Тошево отново излизат на протест във връзка със системната липса на вода и отсъствието на адекватна реакция от страна на ВиК Добрич, информира БНР. Проблемите са от години, но през летния сезон те са се задълбочили. Според кметовете на населените места ситуацията вече излиза от контрол, хората са готови и на гражданско неподчинение, пише lupa.bg

Повод за материала на сайта lupa.bg е излъчената информация на кореспондента на БНР Мая Щърбанова:

„Жители на населени места в община Генерал Тошево протестираха заради системната липса на вода. Стотици хора пресичаха пешеходната пътека в село Кардам, като така блокираха за кратко главния път, водещ към границата с Румъния. Протестиращите се оплакват, че проблемите с нарушеното водоподаване са от години, но през последните месеци ситуацията е непоносима, а реакция от ВиК Добрич няма. Безхаберие, унижение и незачитане на правата на хората за достъп до чиста вода в 21 век – така определиха отношението на водното дружество към потърпевшите от непрекъснатите аварии и режим на водата жители на село Кардам.

“Господин Гикински, кога ще намерите съвест в себе си да започнете да говорите нормално с хората, защото все пак ние ви даваме заплатите”. “Плащаме сметките за вода и съответните такси и ние имаме право да заведем дело срещу ВиК дружеството”.

Кметът на селото с над 900 жители Георги Събев заяви, че се чувства безсилен да помогне на хората.

“Говорим с ВиК, обещания получаваме обаче в крайна сметка ефектът е нулев”.

Протестиращите поставиха едномесечен срок на ВиК Добрич, след който ще преминат към гражданско неподчинение и ще заведат дело срещу водното дружество.

По думите на Събев днес изтича 30-дневният срок, в който ВиК Добрич е поело ангажимента да се справи с проблема.“

От сайта lupa.bg  добавят:

„На 12 юни съобщиха, че водата в Генерал Тошево най-после е годна за пиене. 

Забраната за ползване на водата за битови нужди и за пиене беше наложена в началото на май, след като се оказа, че във водопреносната мрежа са излети пестициди и хербициди.

След това прокуратурата в Добрич започна следствие. Заради продължителното безводие напрежението сред местните хора започна да ескалира.

Наложи се лично премиерът Бойко Борисов да обещае, че водата ще бъде пусната. Това се случи на 16 май, но проблемите продължиха. По тази причина хората излязоха на протест въпреки уверенията на властта, че въпросът ще бъде разрешен.

Останалите на сухо над 400 жители подготвиха и петиция, с която искаха да сезират “всички държавни и общински институции, които имат пряка и косвена отговорност по настоящия проблем”.

От Дарик радио Добрич пък информираха:

“Потърсен за коментар, шефът на ВиК Добрич инж.Тодор Гикински заяви, че в Кардам и околните села не става дума за безводие, а за нарушено водоподаване и по-слабо налягане. Той обеща, че до дни ВиК ще премине на друг режим на водоподаване, а там, където са най-компрометирани участъците по водопреносната система, тръбите ще бъдат подменени с цел подобряване качеството на услугата.

Главният инженер на водното дружество Павел Павлов дойде на мястото на протеста в село Кардам. Той обясни, че до месец ще бъде закупен честотен регулатор, който да следи налягането в системата и да поддържа постоянно ниво на налягане.

„Кардам е труден район, защото е на две отделни зони, разделени от дере. Селото е с ключова помпена станция, която водоснабдява и съседни села като Снягово, Йовково. На практика се получава така, че стигаме до периферията, а средата остава без вода, но и това ще се реши”, коментира инж. Павлов.”

Наскоро протест имаше и отстрана на кметовете на села от най-голямата по територия българска община – Добричка.

Очевидно е недоволството на населението от управлението на ръководството на „ВиК“ – Добрич, а конкретните критики са насочени най-вече към управителя Гикински, който е упрекван в безхаберие и често наричан „парашутист от Сандански“, спуснат от управляващите още по времето на министър Лиляна Павлова. Упреци към него постоянно се отправят за лоша координация по време на изпълнението на т. нар. воден цикъл и особено за участието при  изпълнението на спечеления от Община Добрич проект за ремонта на шест основни улици в града.

Проблемът с водата в селата на Добричка област постепенно се превръща в политически.  Животновъдство, с каквито и мащаби да е то, без вода е немислимо. Ужасяващото в момента е кризата с африканската чума, при която хората са задължени да умъртвят и загробят домашните си свине. Без нормално водоподаване епидемията само може да се разрасне до неконтролируеми мащаби, а това вече застрашава не само икономиката на Добричка област и националната сигурност на страната.

НДТ