Нови арести на лекари за далаверата с ТЕЛК! Прокуратурата и ГДБОП удариха тежко измамници

0
1407

 

Окръжната прокуратура в Ловеч съвместно с ГДБОП нанесе тежък удар срещу измамниците с ТЕЛК. В града на люляците са били задържани трима лекари във връзка с този род измами, научи БЛИЦ от три независими източника. Разбита е цяла комисия за издаване на незаконни ТЕЛК решения. Магистратите и колегите им от ГДБОП са разследвали нарушителите в продължение на месеци и са събрали множество доказателства за вината им.  Операцията е част от обявената цел на държавата – парите, отпускани от правителството за хората в неравностойно положение да отиват наистина при нуждаещите се, а не при недобронамерени хора, които искат да се възползват от тях. Магистрати коментираха пред БЛИЦ, че в близките дни операцията в Ловеч ще бъде повторена и в други градове на страната.

Председателят на ТЕЛК – Ловеч,д-р Донка Минкова, е била задържана и привлечена като обвиняема за подкуп, както и един от посредниците в даването на суми към служители на ТЕЛК. Задържането е станало вчера сутринта, за 72 часа. Това съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков на съвместен брифинг с Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. Предстои на задържаните да им бъде поискана постоянна мярка “задържане под стража”.
Задържането е във връзка с досъдебно производство за подкуп, образувано преди година в Окръжна прокуратура – Ловеч, след оперативна разработка на ГДБОП, касаеща длъжностни лица на ТЕЛК – Ловеч. В рамките на досъдебното производство вчера /30 януари/ са били извършени претърсвания и изземвания на много документи, компютри, телефони и немалко сума пари от 17 адреса в Ловешка област. Действията са касаели дейността на ТЕЛК – Ловеч. В задържания посредник са били намерени 13 хиляди лева. Той ще бъде привлечен като обвиняем в няколко престъпления, заяви Вълков.
Той добави, че към момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях от ромски произход, които в последните две години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК – Ловеч, с определен, в повечето случаи завишен, процент на инвалидност. В голяма част от случаите при лицата, които са получавали такива решения, не са били налични заболявания. Според окръжния прокурор десетки лица са се ползвали от такива решения на ТЕЛК.
През следващите дни, след преценка и анализ на събраните доказателства, ще се прецени колко още лица ще бъдат привлечени като обвиняеми, в това число един или двама лекари.
Ще бъдат назначени експертизи от съответните специалисти, които ще преразгледат решенията на ТЕЛК – Ловеч.
Валентин Вълков добави, че в схемата е замесена цялата комисия на ТЕЛК – Ловеч, която е от четирима човека, както и още един-двама лекари.
При единия вариант лицата, които имат нуждата от ТЕЛК, са се обръщали към посредник и срещу определена сума пари процентът им се е завишавал. При другия вариант посредници набират такива лица, предимно от ромски произход, насочват ги, казват им за какви суми става въпрос и тези пари се дават на съответната лекарска комисия, обясни Вълков.
Тарифите варират от 200 до хиляда лева, а в страната и до 2500 лева, каза Ивайло Спиридонов.
Той заяви, че ГДБОП ще продължи тези реализации и в следващите месеци, като предстои да бъдат обявени още по-фрапиращи случаи за лица, които злоупотребяват със средства за лица с увреждания и от други области.
“Тази дейност е превърната в бизнес. Тук не говорим вече за лица, които биха искали за придобият такива пенсии. Тук говорим за посредници, които отиват и предлагат на лица да станат такива. По този начин се източват огромни средства от фондове на държавата, които са за подпомагане на хора с увреждания. Има цели села, огромни махали, които се издържат по този начин”, посочи Ивайло Спиридонов и добави, че такива ТЕЛК решения се проверяват в цялата страна.

https://www.blitz.bg