Директор на програма ”Хоризонт” става Мартин Минков с решение на УС на БНР, съобщи генералният директор на общественото радио Светослав Костов пред Съвета за електронни медии. Членовете на съвета го изслушват по повод спирането на ”Хоризонт” в петък от 6 до 11 ч.

Той е назначен тази сутрин, като предстои СЕМ да бъде уведомен за това и с писмо от медията.

„В момента с решение на УС на БНР „Хоризонт“ е поверено на програмния директор на Мартин Минков. Той ще бъде натоварен с работния процес и нормалното провеждане на изборите. Дали има напрежение – има. Не мога да кажа, че това напрежение е подхранвано от ръководството. В последните няколко дни нямаше човек, който да не се упражнява върху БНР“, заяви Костов.

Днес и временно изпълняващият длъжността шеф на “Хоризонт” – Николай Кръстев, си подаде оставка. Той беше на позицията за няколко часа, след като дотогавашният директор Ивайло Савов се пенсионира.

Мартин Минков е с 40-годишен стаж предимно в БНР, дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие, като има и управленски опит – бил е зам.-директор през 1997 г., директор на радио „Експрес” и директор на Радио Бургас. От 2016 г. е програмен директор на БНР.

По-рано днес президентът Румен Радев се изказа остро по повод скандала с БНР. В отговор на въпрос как ще коментира ситуацията през последните дни, той заяви, че свободата на словото е фундаментална ценност, която “очевидно в България е в криза”.

“БНР не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край”, допълни президентът Радев.

В края на миналата седмица националното радио беше разтърсено от голям скандал, след като първо стана ясно, че дългогодишният водещ и съдебен репортер Силвия Великова слиза от ефир, а след това и цялата програма на “Хоризонт” замлъкна неочаквано за няколко часа.

Решението за Великова първо беше обяснено с разминаване в длъжностната ѝ характеристика, а след това от радиото официално обявиха, че по определени отразявани теми е липсвал плурализъм.

Спирането на излъчването именно по времето, в което се излъчва воденият от нея сутрешен блок, пък беше оправдано с профилактика.

Случилото се доведе до безпрецедентен протест на журналисти в подкрепа на Силвия Великова и даже на реакция на премиера Бойко Борисов, който лично изиска ситуацията да бъде изяснена. Междувременно КРС, СЕМ и прокуратурата започнаха проверка заради спирането на “Хоризонт”. Така, буквално след ден на поста, Николай Кръстев подаде оставка като директор на “Хоризонт”.

epicentar.bg

8209 лв. е заплатата на шефа на БНР – повече от премиера!

Шефът на Българското национално радио Светослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева, а през юли е бил малко по-скромен – 7800 лева.

Генералният директор на Българско национално радио, който зае поста на 2 юли, на практика е по-високо платен от министър-председателя и президента на България.

Данните са предоставени неофициално от източници от парламента на “24 часа”.

По закон, гласуван от депутатите, генералният директор на БНР трябва да получава заплата колкото председател на комисия в Народно събрание. С днешна дата тя е близо 5000 лв.

Бойко Борисов получава 5900 лв., заплатата на президента надхвърля 7600 лв.
Според договора, който Костов сключва със СЕМ за възлагане на управление на БНР, има право и на допълнително месечно възнаграждение, не по-голямо от 40% от основната му заплата. Тази надбавка я определя той самият като генерален директор.

Ако решението на Управителния съвет на БНР от понеделник сутрин за 25% увеличение на заплатите се отнася и за ръководния екип, то Светослав Костов ще се радва вече на заплата от 10 261 лв.

Шефът на радиото не успя да обясни в понеделник пред Съвета за електронни медии кой е виновен за спирането на “Хоризонт” в петък от 6 ч до 11 ч сутринта. Проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до замлъкването на програмата, е неговата версия. На изслушването пред СЕМ бяха поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

“На 11 септември заради множество констатирани от директора на дирекция “Техника” проблеми в БНР за осигуряване на нормалното приемане не само на “Хоризонт”, но и на различните програми, се реши да бъде извършена профилактика в БНР”, обясни Костов пред съвета. По думите му планови профилактики се залагат в началото на годината. Проверка показала, че такива не са правени от години. “И може би всичко това е довело до проблемите. Но е ясно, че има чисто технически проблем”, уточни Костов.

“Има информация за профилактика на предавателите в същия ден на три места на обекти на НУРТС – в Белоградчик, Тръщеник и Ивайловград. Всички материали, които са събрани след проверката, предоставихме на прокуратурата”, обясни шефът на КРС Иван Димитров. “Дължим корекция – говорим за спиране на сигнала, подаван от БНР към предавателите. Никой не е спирал предавателите”, допълни Константин Тилев, член на КРС.

СЕМ ще представи становище за спирането на “Хоризонт” най-вероятно в сряда, а вчера прати отговор на прокуратурата, която в края на миналата седмица изиска проверка от съвета в срок от 3 дни. Зам-главният прокурор Иван Гешев увери, че до края на седмицата ще има резултати.

https://www.dnes.bg

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST