Нова формула за данъка на колите в Балчик

0
2249

Нов механизъм за определяне налога за колите – за по-новите данъкът се намалява, а за старите се вдига. Това предвиждат проектопромените в Наредбата за определяне размера на местните данъци в община Балчик, публикувани на сайта на Общината за предложения и становища. Измененията са базирани на влезлия в сила от началото на 2019 г. Закон за местните данъци и такси и целят да се актуализира подзаконовия нормативен акт.

В срок до 31 януари общинските съвети трябва да определят размера на данъка върху превозни средства за 2019. Измененията и допълненията в нормативния документ, касаещи данък върху недвижимите имоти, данък върху наследствата, данък при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин – прецизират терминологията, като по същество не се въвежда нов ред на облагане, уточняват от балчишката администрация.

С разпоредбите законодателят променя изцяло концепцията и механизма за определяне на местния данък върху колите. Въвеждат се два нови компонента на годишния данък – имуществен и екологичен. Предложени са минимални стойности на данъка в зависимост от мощността на двигателя и екологичната категория на автомобила. С приемането на наредбата се увеличава налога за старите превозни средства с ниска екологична категория и поевтинява за новите коли от екокатегория с и над “Евро 4”. Поскъпването за старите возила е между 10 и 20 лева за година, а при някои от по-новите има намаление, коментира Магдалена Георгиева – директор на данъчната служба в Белия град.

Подробности са поместени на balchik.bg

Автор: Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик

http://bnr.bg