Новата гордост на Турция, която скоро ще стане и номер 1 в света

0
1302

Турция очаква, че когато достигне пълния си капацитет, “Истанбул” ще е най-голямото летище в света

Амбициозният проект на Реджеп Ердоган за 10,5 млрд. евро вече е факт. В събота рано сутринта започна преместването от истанбулското летище “Ататюрк” към летище “Истанбул”, повече от пет месеца, след като новият аеропорт бе тържествено открит.

Първият редовен полет от новото летище беше на “Търкиш еърлайнс” в неделя, 6 април. В 14 ч. за столицата Анкара излетя първият полет на превозвача, след като точно 12 часа по-рано последният полет от старото летище “Ататюрк” замина за Сингапур.

“Ататюрк” се предвижда да се използва единствено за частни карго полети, за ремонт и поддръжка на машините, за полети на държавни самолети и по други специални случаи.

Държавният глава Реджеп Ердоган обясни, че само такъв безценен град като Истанбул заслужава да има такова гигантско и модерно съоръжение, което е пример за света като архитектура, строителство и модел.

“Затова решихме да го наречем на неговото име”, заяви турският държавен глава.

С какво новото летище засяга страната ни

Мегалетището е по-близо до българската граница в сравнение с летище “Ататюрк” в европейската част на мегаполиса и летище “Сабиха Гьокчен” на азиатското крайбрежие на Истанбул.

Според специалистите на практика снижаването на самолетите ще започва над въздушното пространство на България.

Очаква се страната ни да се превърне в стратегически разпределителен център от Близкия изток към Европа. Прогнозите са въздушният трафик над България да се увеличи с 20%. В момента над територията ни ежедневно преминават 3200 полета, а с пускането на новото турско летище те ще се увеличат с над 600.

Очаквани резултати

Летище “Истанбул” бе открито миналата година на националния празник на Турция – 29 октомври. По план изграждането на летището следва да бъде напълно завършено до 2028 г., на цена от над 26 млрд. евро.

Гигантският летищен комплекс ще разполага с 6 писти за излитане и 4 терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на аерогарата.

Турция очаква, че когато достигне пълния си капацитет, “Истанбул” ще е най-голямото летище в света. Това ще стане най-рано след 8 години.  https://www.vesti.bg/

През първите два месеца пътуването с градския транспорт до новото летище ще бъде с 50 на сто намаление до терминалите за вътрешни и международни линии. Припомняме, че преди три години турската национална въздухоплавателна компания Търкиш еърлайнс откри линия между Истанбул и Варна. Тъй като е разположено североизточно от Истанбул, новото летище е едва на 400 км от Варна. http://bnr.bg