Русия може да разположи ракети „Калибър“ във Венецуела и в Куба, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от “Фокус”.

Русия вече има право да реагира симетрично на опитите на САЩ да създаде оръжия, които по-рано бяха обхванати от Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО). Такова мнение изразиха военните експерти пред изданието, коментирайки инструкциите на президента Владимир Путин към Министерството на отбраната и руското външно министерство да “предприемат всеобхватни мерки” във връзка с американските тестове на 18 август на нова крилата ракета. Това са геополитически мерки, за прилагането на които Руската федерация има международна правна база с някои държави от Латинска Америка.
Както каза военният експерт генерал-майор Владимир Богатирев пред НГ, „Русия има правни основания в отговор на появата на нови оръжия от САЩ след напускането на ДРСМО да разположат своите подводници и кораби с ракети със среден и по-малък обсег в относителна близост до границите на САЩ “. Богатирев, който ръководеше един от отделите на Министерството на отбраната на Руската федерация, преди да бъде прехвърлен в резерва, припомни, че на 15 август министърът на отбраната Сергей Шойгу и министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес подписаха споразумение за взаимни посещения на военни кораби на двете страни. „Венецуела има отлични морски пристанища, в които кораби и подводници на руския флот могат редовно да влизат, да попълват запаси и след това да изпълняват бойни задачи край бреговете на Северна Америка“, отбелязва експертът.

Той посочи, че почти всички нови космически кораби на руския флот и новите дизелово-електрически подводници са въоръжени с крилати ракети „Калибър“ със среден обсег, които бяха изпробвани в Сирия.
През 2015-2017 г. ракети „Калибър“ бяха използвани в Сирия от над 2 хиляди км от фрегатите „Адмирал Есен“, „Адмирал Григорович“, както и от подводниците Краснодар, Велики Новгород и Колпино. Тези и други кораби и подводници могат да изпълняват задачи в Карибите, в Тихия и Атлантическия океан “, казва източникът.

Освен това, според експерта, „една от мерките за неутрализиране на потенциалните заплахи от новите американски оръжия, включително наскоро изпробваната американска крилата ракета, може да бъде хиперзвуково оръжие. По-конкретно, това е ракетата „Циркон“, способна да удря наземни и повърхностни цели на разстояния над хиляда километра “. Генералът отбеляза, че ракетата “Циркон”, която може да лети със скорост от около девет пъти скоростта на звука, е проектирана за многоцелевите ядрени подводници „Ясен-М“ и „Хаски“, както и за надводни кораби.  http://epicenter.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА