НЕДА АНТОНОВА ОТНОВО ПРЕД ДОБРИЧКАТА ПУБЛИКА

0
860

За пети път Неда Антонова гостува в Добрич на 15 март, когато в Огледалната зала „Нели Божкова” бе представен нейният роман „Не умирай вместо мен”. Писателката сподели, че Добрич е градът, където е правила най-много премиери на свои книги, заедно с родния си край – Плевен. Допълни, че изпитва много топли чувства към добричлии и винаги се впечатлява от особената духовна атмосфера в града. Затова, когато идва тук, сякаш е на гости у братовчедка си. Усеща се не толкова сред приятели, колкото сред роднини. Много непринудено и сърдечно авторката благодари и на Община град Добрич за поканата, и на Сдружението на писателите, та и на Сдружението на краеведите, с което поддържа дългогодишни контакти.

„Не умирай вместо мен”  е част от известната историческа тетралогия на Неда Антонова „Памет”, която включва романите: „Войната свърши в четвъртък”, „Не умирай вместо мен”, „Ангела”, „Приют за щастливи”. Неслучайно литературният критик Драгомил Георгиев, който представи книгата, сравни мащабното епическо мислене на Неда Антонова с писателския почерк на Димитър Талев. „Не умирай вместо мен” е роман за всенародния „празник-жертвоприношение” Сръбско-българска война (1885 г.). Писателката уточни, че нейните „герои, жителите на едно село, са капката, в която се оглежда океанът на българската душа”.

В отговор на въпросите от залата Неда Антонова направи аналогии с нашето съвремие. Тя изрази вярата си, че нашият народ има сили да премине през тези тежки времена, защото според нея има не само трудни за преминаване места, но и времена. Сега е такова време. Все пак българите са способни да изживеят собствените си кризи и да се възродят.

Тази оптимистична теория за българския народ беше обнадеждаващият завършек на срещата с един мъдър човек и благ събеседник – писателката Неда Антонова.       
Кремена МИТЕВА