НА 25 ЯНУАРИ ЩЕ БЪДЕ ПОРЕДНАТА СЕСИЯ ЗА БЛОК „ДОБРИЧ“, ИВО ПЕНЧЕВ НЯМА ДА ПОДАВА ОСТАВКА

0
1328

За 25 януари в 9.00 ч. е насрочена втората извънредна сесия за дострояването на блок „Добрич“. Тя е инициирана от 14 съветници от петте политически сили в Общинския съвет – БСП, АБВ, РБ, Атака и ДПС, които подкрепят тегленето на общински заем за строежа. Те ще внесат предложение за изтегляне на кредит до 2 млн.лева за срок от 10 години и инвестиране на 500 000 лева бюджетни средства, съобщи Дарик радио Добрич.
Датата е последната възможна за вземане на решение за поемане на дългосрочен общински дълг, тъй като Общински съвет има право да гласува това до 39 месеца след избирането му, което датира от 26 октомври 2015 г.
Преди сесията ще се проведат две заседания на постоянни комисии – с ресори общинска собственост и бюджет – в сряда и в четвъртък идната седмица.
По повод предстоящата сесия, председателят Иво Пенчев съобщи в ефира на Дарик, че от групата съветници на ГЕРБ отново ще предложат част от заема да се задели за инфраструктура, която да бъде ползвана от всички граждани. Другата им идея е да се завишат планираните в бюджет‘2019 собствени приходи и в капиталовата програма да се заложат средства за блок „Добрич“. Пенчев прецизира, че реално до местните избори наесен Общината няма да може да разходва парите от целия общински дълг от 2 млн.лева, тъй като изборът на изпълнител ще отнеме 6 месеца и строителни дейности могат да започнат и да се изисква разплащане по тях едва в края на лятото и началото на есента на т.г.
Според него, има реални изгледи кметският екип и съветниците с различни възгледи да сближат позициите си по завършването на блок „Добрич“ и сесията на 25 януари да даде този път положителен резултат.
По повод исканата му от БСП оставка, Иво Пенчев заяви, че не смята да я депозира. Той обясни, че не е гласувал на предишното заседание, тъй като от администрацията не са гарантирали отделянето на средства от заема и за инфраструктура, както той е настоял. “Ние от ГЕРБ не сме съгласни да дадем празен чек на кмета да прави каквото реши, но ако е разписано да има пари за инфраструктура, които да се разпределят със санкцията на ОбС, ще дадем одобрение”, каза Пенчев пред Дарик. Той информира още, че досега в канцеларията на ОбС не е внесено нито искане за оставката му, нито предложение заседанието на 25 януари да се води от зам.-председателя, каквато идея бе лансирана вчера от съветника Михаел Игнатов.