НА ЖИВО – ОПИТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

0
1248
Венецуелският опозиционен Лидер Хуан Гуайдо обяви днес началото на последния етап от плана за сваляне на президента Николас Мадуро, предаде ДПА. Гуайдо заяви това в публикуван в Туитър видеозапис, на който е с опозиционния политик Леополдо Лопес и членове на въоръжените сили.
“Народът на Венецуела постави началото на края на узурпацията. В този момент съм на среща с основните военни подразделения на въоръжените ни сили, започвайки заключителния етап на операция “Свобода”, написа Гуайдо в Туитър.
Лопес, който беше под домашен арест от юли 2017 г., съобщи в Туитър, че е бил освободен от военните и призова венецуелците да излязат по улиците на мирни протести.
Гуайдо каза, че е във военновъздушна база “Ла Карлота” в Каракас и прикани поддръжниците си да се съберат там.
Малко след като лидерът на опозицията заяви, че е подкрепен от група “смели войници”, правителството осъди извършващия се “опит за държавен преврат”, предаде Франс прес.
“В момента сме напът да влезем в сблъсък и да неутрализираме малка група изменници сред военните, разположили се на естакадата “Алтамира”, за да насърчат държавен преврат”, съобщи в Туитър министърът на комуникациите Хорхе Родригес и “пучистката десница” в опит за преврат. “Призоваваме народа да остане максимално бдителен, за да предотвратим, заедно със славните ни боливарски въоръжени сили, опита за преврат и да запазим мира”, добави той.
Верният на президента Мадуро председател на Конституционното събрание на Венецуела Диосдадо Кабельо призова поддръжниците на правителството да се съберат пред президентския дворец в Каракас.
Министърът на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес каза, че въоръжените сили остават “твърдо в защита на законното” управление на президента Николас Мадуро. В поредица постове в Туитър той подчерта, че всички военни части в страната са съобщили, че обстановката в казармите и военните бази е обичайната, посочва Ройтерс.  / БТА

 

Руското посолство във Венецуела съобщи,

че военните подкрепят властта на президента Никола Мадуро и не са завзета никакви военни съоръжения. Това се отнася за източник в докладите на руската дипломатическа мисия “Интерфакс”.

– Военните остават на страната на законното правителство. Никакви военни съоръжения не са били заловени от опозицията ”, каза източникът на агенцията.

Според информация от същия източник не са регистрирани големи сблъсъци във Венецуела, с изключение на един инцидент в района на Алтамира. Видеоклип от тази област бе обявен по-рано от местния телевизионен канал NTN 24.

По-рано, на 30 април, стана известно, че лидерът на опозицията Хуан Гуайо обяви действията на армията срещу режима на Мадуро и призова привържениците си да преминат към “последния етап” от свалянето на президента.

Думите му бяха опровергани от министъра на отбраната Владимир Падрино Лопес: той заяви, че армията остава вярна на Мадуро.

https://lenta.ru