НА ЖИВО: Започна годишното поклонение в Мека на ежегодния Хадж (ВИДЕО)

0
2224

 

Повече от 2 милиона мюсюлмани започнаха ежегодния Хадж. Множеството се стича в Саудитска Арабия, в най-святото място за Исляма – Мека.

Ритуалите продължават няколко дни и проследяват последното поклонение на пророк Мохамед в Мека. Поклонниците първо трябва да достигнат състояние на чистота, наречено „ихрам”, което изисква специални дрехи и поведение.

Всяка година Хаджа е голямо предизвикателство като организация. Властите в Саудитска Арабия често са обвинявани в лошо планиране и подготовка. Често има дори загинали хора. Този път домакините направиха няколко демонстрации през последната седмица, за да покажат готовността си.

„Имаме 1842 камери за сигурност, които предават картина в командния център. Готови сме да отговорим на предизвикателството, както от гледна точка на сигурността, така и по отношение на ежедневните проблеми на хората. По време на поклонението получаваме 70 000 обаждания на ден на телефона за спешна помощ. Повечето не са свързани с проблеми със сигурността, а с чисто битови  и социални въпроси”, каза Яхия Ал Аким, бригаден генерал от специалните служби.  https://nova.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST