НАЦИОНАЛНИЯТ ОМБУДСМАН МАЯ МАНОЛОВА УЧАСТВА В ОБСЪЖДАНЕ ЗА ИЗБОР НА МЕСТЕН ОБЩЕСТВЕН ПОСРЕДНИК В ДОБРИЧ

0
1239

Националният омбудсман Мая Маноловa бе на посещение в Добрич по покана на кмета Йордан Йорданов и се включи в обществено обсъждане за избор на местен обществен посредник. В срещата участваха кметът, общински съветници, граждани. В обсъждането се включи и общественият посредник на Шумен Иван Капралов, който е избран да защитава интересите на гражданите през 2012 г. Той разясни как работи местната институция в Шумен, учредена през 2004 г. По време на обсъждането стана ясно, че в България има създадени 13 структури на местен омбудсман.

Опити за създаването на местен омбудсман в Добрич има още от 2004 г., но и до ден днешен такава структура няма създадена. На сайта на Община Добрич за обществено обсъждане е публикуван нов правилник за дейността. Негови автори и вносители са общинските съветници Михаел Игнатов, Атанас Атанасов, Мая Димитрова и Нежля Ганева. Предстои да се гледа на сесията на 26 февруари. С изготвените нови правила ще се уреди по ясен, разбираем и прозрачен начин възможността да функционира обществения посредник на територията на Община град Добрич, посочва се в докладната. Посочени са професионалната подготовка и материалната обезпеченост.

Кметът Йордан Йорданов отбеляза, че много разчита да се създаде такава институция и в Добрич, защото жалбите на граждани се увеличават, а администрацията се свива и се затруднява да им отговаря. Данните сочат, че през 2011 г. в Община Добрич са постъпили 1 217 сигнала, а за 2018 г. те са били 2 181. От своя страна, Мая Манолова призова Народното събрание най-после да разгледа предложените от администрацията й промени в ЗМСМА, които ще увеличат шанса да се изберат повече местни омбудсмани в страната. В момента има само 13 и то в най-големите градове. „Ние реално решаваме проблемите на хората, като принуждаваме институциите да работят“, отбеляза Манолова. „Нашата цел е да се създаде мрежа от местните обществени посредници, но има части от страната, където липсват такива, както е в Северна България. Законовите промени са внесени от една година в Парламента, но никой депутат не ги е придвижил за обсъждане”, каза още тя.

Една от промените е местният омбудсман да бъде избиран с обикновено мнозинство, а не с квалифицирано. Важно условие е дейността на посредниците да е обезпечена чрез държавно делегирано финансиране, за да се чувстват те истински независими от местната власт.

Програмата на Мая Маноловa в Добрич продължи с  поднасяне на цветя на паметника на Васил Левски, по повод 146 години от гибелта на Апостола. НДТ

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST