Средната цена на декар земеделска земя в община Балчик е 2 635 лева, съобщават от статистическото бюро в Добрич. Данните са за 2018 г. През миналата година средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1 697 лв., при средна цена за страната 941 лева на декар. Спрямо  предходната година, средната цена на земеделската земя в област Добрич намалява  с 16.5%, но въпреки това продължава да бъде най-висока в сравнение с останалите области.

След Балчишко, най-скъпо се продават нивите в останалите две крайморски общини – Каварна и Шабла, съответно по 2 369 и 2 312 лева за декар. В сравнение с 2017 г., цената на декар земя в Балчишко е поскъпнала с около 500 лева, а в Каварненско и Шабленско – с по около 400 лева. Най-евтини са земите в Тервелско – по 1 121 лева за декар.

През 2018 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя в област Добрич достига 91 лв., което е с 4.6% по-високо спрямо 2017 година. В страната средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 48 лева. Най-много рента получават собствениците на земя в Балчишко – по 102 лева на декар. Второто място е за собствениците на ниви в община Добричка – по 93 лв./дка. Следват Добрич-град и Шабла – по 92 лв./дка, Каварна – по 91 лв./дка.

Наблюдението за цената на земеделската земя и рентата в селското стопанство се провежда в съответствие с изискванията на целевата методология  на Евростат, отчитайки и националните особености в развитието на пазара на земеделската земя и рентните отношения в България.

В обхвата на наблюдението са включени земеделски стопанства, специализирани дружества за инвестиции в земеделска земя и агенции за недвижими имоти. Източниците за подбор на респондентите са три: Годишен отчет на нефинансовите предприятия (със стабилна икономическа дейност „селско стопанство“), Годишен отчет на специализираните инвестиционни предприятия (инвестиции в земя) – Справка за разходите за придобиване на дълготрайни материални активи, и Годишен отчет на селскостопанските предприятия. Критерий за подбор на респондентите е стойността на направените разходи за придобиване на земя и за плащане на ренти. Приложен е праг, над който всички единици се наблюдават изчерпателно.

Изследването покрива цялата територия на страната.

Съгласно изискванията на методологията на Евростат, наблюдаваният период е календарна година. Обикновено договорите за наеми/аренда на земеделска земя се сключват за стопанска година. В съответствие с методологията, в обхвата на изследването попадат всички действащи през календарната година договори, без значение за коя стопанска година се отнасят и кога ще бъдат извършени рентните плащания. Договорите за наем на земеделска земя са с продължителност една година, а за аренда – минимум четири години.

Наблюдавани са цените на три категории земеделска земя, дефинирани по начина на трайното й използване: ниви, естествени ливади и мери и пасища.  За осигуряване на съответствие с методологията на Евростат естествените ливади и мерите и пасищата са обединени в обща категория – постоянно затревени площи, за която е изчислена обща средна цена.

В съответствие с практиката за сключване на сделки за продажба и арендуване на земеделска земя в България, данните за цените се събират в левове за един декар земя.

Съгласно методологията на Евростат, събраната информация се отнася за цените на сделките и рентата на земеделска земя, която се използва единствено за селскостопанско производство, т.е. бъдещото й предназначение няма да бъде променeно.

Цената на земеделската земя е платената от собственика на свободния пазар цена, включително платените данъци (без ДДС) и такси за един декар. В цената не са включени платените суми за право на ползване, получените от собственика парични компенсации при продажбата или придобиването на земята, стойността на сградите, построени върху земята, плащанията при наследяване и субсидиите (ако има такива).

Цената на рентата на земеделската земя е изплатената в полза на собственика на земята стойност на един декар – в замяна на това, че е предоставил активите си на ползвателя на земята. Цената включва и стойността на всички плащания в натура, оценени по цени на текущата година, и платените данъци и такси. Цената не включва платените суми за право на ползване, стойността на сградите или жилищата, разположени върху арендуваната земя, както и всички други разходи, свързани с други активи (текущи разходи за поддръжката на сгради, застраховки и амортизации на сгради и др.).

На ниво община, област и статистически район средната цена се изчислява като среднопретеглена с размера на съответстващите им площи, установени по време на наблюдението. На национално ниво и ниво NUTS1 (статистически зони) цената на единица площ се изчислява като среднопретеглена с размера на използваната земеделска площ/арендуваната земеделска площ от Наблюдението за структурата на земеделските стопанства, проведено от Министерството на земеделието, храните и горите през 2016 година.

Информация за методологията и данните от наблюдението за пазара на земята и рентата в селското стопанство в Република България са публикувани на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/bg/node/11263. НДТ