НАД 8 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА МАНТИНЕЛИ КРАЙ ПЪТИЩАТА В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

0
977

 

Агенция „Пътна инфраструктура“ е подписала договора за доставка и монтаж на ограничителни системи (мантинели) за следващите четири години в Североизточния район за планиране. В него са областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище.
Стойността на поръчката е над 8 млн. лв. с ДДС и ще се изпълнява ДЗЗД „ДЗЗД ТРП изток“. Сумата ще се изплаща за количество извършени и приети работи, въз основа на договорените единични цени.
Дотук всичко изглежда нормално, ако изключим факта, че подписването на договора се случва близо година след отварянето на офертите за доставка и монтаж на мантинелите за всички шест район за планиране.
В договора, публикуван от АПИ в портала за обществени поръчки, се посочва, че възложител е Агенция „Пътна инфраструктура“, а изпълнител е  ДЗЗД „ДЗЗД ТРП изток“. Също така официално е записано, че участници в обединението са „А.Д. Холд“ ООД, ЕИК 813003456, и „Пътна безопасност“ ЕООД, ЕИК 205168776.
Справка в Търговския регистър обаче показва, че фирма с име „Пътна безопасност“ не съществува. Справка по ЕИК (Единният идентификационен код) показва, че реално фирмата, с която АПИ се опитва да сключи договор, се казва „Пътна безопасТност“ ЕООД. Дружеството е регистрирано във Варна с капитал от 2 лева и е създадено малко преди да бъде пусната поръчката за доставка на мантинелите.
От АПИ коментираха за Economic.bg, че винаги правят проверка на фирмите, с които предстои да бъде сключен договор. От там смятат, след като са се консултирали с адвокатите на Агенцията, че няма никакъв проблем името на фирмата да е сгрешено, щом Единният идентификационен код е верен.
Фирмата „Пътна безопасТност“ ЕООД е еднолична собственост на Димитър Адриянов Петков, който е и представител на цялото обединение. Подписите под договора са поставени от него и от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.
Димитър Адриянов Петков, заедно с част от семейството си, е собственик и на другата фирма в обединението – „А.Д. Холд“ ООД. Тя е с капитал от 5000 лева, а предметът ѝ на дейност е свързан с финансови операции.