Над 2 300 проверки извърши НАП по Северното Черноморие

0
2103

Варненските данъчни, подкрепени от колеги от вътрешността на страната, извършиха над 2 300 проверки по Северното Черноморие и населените места по крайбрежието от началото на месец юли. Данъчни инспектори проверяват за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия в крайморските курорти. Контролът  се осъществява от органите по приходите чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите. Под физически контрол са поставени 20 високооборотни заведения за обществено хранене и дискотеки на територията на гр. Варна и курортните комплекси. При извършените наблюдения само в един от ресторантите в присъствието на данъчните оборотът се е покачил от 9 хиляди на 15 хиляди лева. В останалите обекти не се отчита разминаване в отчитането на продажбите.

По време на осъществения контрол от началото на месец юли до средата на август са съставени 142 акта за административни нарушения, като 35 от тях са за неиздаване на фискален касов бон, 91 акта за установена разлика в касовата наличност и 5 за липса на фискално устройство.  Всички търговци, които не издават касова бележка, се санкционирани  със запечатване на търговския обект, освен наложената глоба, като обектите остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването.  Ефективно до момента са запечатани 25 търговски обекта, като сред тях са китайски ресторант, заведения за бързо хранене, СПА център, бензиностанция и др.

И през този сезон данъчните проверяват  хотелски комплекси и къщи за гости по Северното Черноморие, като следят отчитането на заетостта  на местата за настаняване и внасят ли се осигурителните вноски на работещите в обектите. До средата на август са извършени 242 такива проверки и са съставени два акта за административно нарушение на данъчните закони.

Под постоянно наблюдение на служителите от “Фискален контрол“ от НАП   Варна са превозните средства,  които  зареждат със стока курортните комплекси по Северното Черноморие. От началото на юли фискалните агенти на НАП са извършили 6 624 проверки на транспортни средства, като са проследили движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия, на стойност близо 6 млн. лева. По време на проверките публичните изпълнители от дирекция „Събиране“ са посетили и иззели паричните средства от касите на 62 обекта, като са внесли в бюджета над 90 хил. лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага спрямо търговци с просрочени данъчни задължения, които имат възможност да изпълняват задълженията си към бюджета, но не го правят.

„С всяка година нарушенията на данъчното законодателство по Северното Черноморие намаляват.  Освен целогодишния контрол, който осъществяваме,  залагаме и на партньорските отношения и поддържането на обратна връзка с работещите в туристическия бранш, за да постигнем устойчиво поведение  на търговците за доброволно спазване на данъчните и осигурителни закони през последните години“, заяви директорът на НАП Варна Милена Колева.

Виолета МАРИНОВА

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА