Над 1000 са вече болните от холера в Мозамбик

0
830
Епидемията от холера в централната част на Мозамбик, избухнала след наводненията, предизвикани от циклона Идай, взе първа жертва. Заразените са 1052. От тях 99 души остават в болници, предаде Франс прес.
Идай удари на 14 март град Бейра, втория по големина в страната с население от половин милион души. Тропическият циклон отне живота на над 700 души не само в Мозамбик, но в Зимбабве и Малави. Заради циклона в Мозамбик 149 000 души напуснаха домовете си и живеят в 155 центъра за настаняване в четири провинции. Около 900 000 дози ваксина срещу холера ще бъдат доставени на Мозамбик, според Световната здравна организация, която очаква увеличение на броя на заразените с холера в идните дни.
Същевременно организацията каза, че в Демократична република Конго епидемията от ебола се разпространява много по-бързо от когато и да било, предаде Ройтерс. Болестта се появи за първи път преди 8 месеца. Смята се, че досега са починали 676 души и са заразени 406 души. Само през миналата седмица са се заразили 72 души.
В последните два месеца 5 центъра за болни от ебола бяха нападнати, някои от въоръжени мъже. Това накара организацията Лекари без граници да преустанови работата си в два от най-засегнатите от болестта райони.

Източник: www.bta.bg