Мозъкът ни си избира „перфектно тегло“ за нас

0
969

Трудно е да се отървем от „излишните“ килограми. Или поне от тези, които ние считаме за излишни.

80 процента от хората, редуцирали теглото си, възвръщат свалените килограми в рамките на година. Много от тези хора преминават през различни режими на хранене, тренировки, променят начина си на живот и правят всичко правилно, но въпреки това кантарът рано или късно добавя „излишните“ килограми.

Има причина за това – мозъкът ни не иска да отслабваме и затова се грижи да останем в рамките на „перфектното тегло“, което той е избрал за нас.

Тялото не обича промени

Можем да вземем за пример промяната в температурата. Ако телесната ни температура се покачи дори с един градус от нормалната, различни защитни механизми се задействат, за да върнат баланса.

Когато ни е топло, капилярите ни се разширяват, за да освободят топлината и ние започваме да си потим, за да се охладим. Обратното – когато ни е студено, капилярите се свиват и започват да треперят, за да повишат телесната температура.

Същото важи за теглото ни

Мозъкът ни си избира „перфектно тегло за нас“, което смята, че е най-здравословно.

Когато започнем да се храним с калориен дефицит, започваме да губим тегло, най-често под формата на мазнини. При загубата на мазнини обаче нивата на лептин, хормонът отговорен за регулирането на приема и разхода на енергия в организма и чувството на глад, спадат. Мозъкът осъзнава, че тялото губи тегло, затова увеличава чувството на глад, карайки ни да ядем повече или поне да ни се иска да ядем повече (защото хората невинаги се вслушват в мозъка си) и забавя метаболизма ни, за да спестява енергия.

Забавянето в метаболизма в този случай е труднозабележимо

Термогенезата е процес, при който се произвежда топлинна енергия в тялото и който ускорява метаболизма и помага за изгарянето на повече калории. Учените са установили, че има няколко основни вида термогенеза – чрез хранене, чрез тренировка, чрез сън и чрез вършене на обикновени ежедневни неща като ходене до кухнята, ровичкане в телефона, миене на зъби.

Когато тялото губи тегло термогенезата при вършене на ежедневни дейности спира да функционира. Така вместо метаболизмът ни да работи нормално – приемаме 2000 калории, а тялото ни икономично използва 1400 и складира 600 под формата на мазнини. Целите на тялото ни невинаги са същите като нашите, но това, разбира се, е за наше добро.

Кой диктува правилата?

Защо трябва да гладуваме и да се подлагаме на мъчителни тренировки само за да свалим тези пет „излишни килограма“ и как изобщо решаваме, че те са излишни?

Защото най-добрият ни приятел е също толкова висок и тежи с пет килограма по-малко, без да прави диети? Защото фитнес моделите в Инстаграм не изглеждат като нас, жените и мъжете от кориците на списания и реклами също, а и хората на плажа?

Отговорът на тези и още много подобни въпроси е един – хората са различни!

Различни сме както по начина ни на мислене и начина, по който изглеждаме, така и по организмите и телата ни. Щом мозъкът ни си е избрал едно тегло, което счита за здравословно, и каквото и да правим рано или късно се връщаме на него, може би трябва да приемем, че това наистина е здравословно за нас и да спрем да се борим срещу природата.

Разбира се, това не означава, че трябва да се тъпчем с бургери и бял хляб с течен шоколад. Яжте повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, пийте много вода и откажете алкохола – поне през делничните дни и без повод. Движете се редовно и тренирайте, за да постигате своите фитнес цели – независимо дали те са поддържане на тонус или трупане на мускулна маса.

Правете всичко това, за да сте здрави, а не за да видите друго число върху кантара. Мозъкът ни си знае работата, може би трябва да го слушаме по-често.

Източник: vesti.bg