Младен Маринов: Пробивът е направен от руски електронен адрес! Няма ли връзка с купуването на Ф-16?!

0
875

Вътрешният министър Младен Маринов намекна, че Русия стои зад кибератаката в НАП заради закупуването на Ф-16.

Вчера анонимни хакери разпространиха до медиите масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Според авторите на линка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите.

Тази сутрин се чух с Явор Колев, наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация”, обяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ вътрешният министър Младен Маринов по повод вчерашната информация, че хакери са проникнали в базата данни на Агенцията по приходите.

Имало е достъп до информация и теч на данни. Част от информацията е сверена. В момента работим в посока за спиране на друг подобен пробив, разкри Младен Маринов.

Засегнати са над 5 милиона потребители, като са свалени техни лични данни, както и са уязвени IP адреси на фирми.

Той отбеляза, че всяка система, отворена за външен достъп, има своите уязвимости. „Това е първата подобна атака в България, при която има теч на данни“.

„Системата има своите несъвършенства и пропуски“, призна силовият министър.

„Обикновено престъпните групи, занимаващи се с хакерски атаки, целят да осребрят придобитото. Киберпространството е много сложно. Веднъж кодирана информацията, тя трудно може да бъде премахната, а остава някъде“, коментира Маринов.

Той разкри още, че електронният адрес, от който е направен пробивът е руски. „Това има политически ефект. Проучваме кой има интерес и каква цел преследва. Може да се обвърже политически заради съвпадение със закупуването на американски изтребители от българска страна“, не изключи Маринов.

Вчера правителството взе решение за сделката за купуване на самолети F-16, а мейлът е руски, откъдето идва информацията, иска се оставката на финансовия министър… Може да се прави и такъв анализ...”, добави той, но отказа да коментира версии за намеса от чужди държави с аргумента, че ще навреди на разследването. “Абсолютно всичко е възможно, трябва да говорим, когато имаме достатъчно данни, екипите работят”, добави министърът.

Маринов каза, че според първоначалната информация на разследващите, сред които е и ДАНС,пробивът в сървър на НАП е станал преди около месец. “Ако информацията е взета преди месец и повече, има съвпадение с други факти, ние така работим, събираме факти и обстоятелства да видим кой има интереси”, каза Маринов.

“Ако бъде дадена повече информация от ефира, ще насочи вниманието и на други недобронамерени лица”, продължи той пестеливото изнасяне на информация.

При всички случаи се засяга националната сигурност”, заяви вътрешният мминистър и посочи, че се работи, ако има други уязвимости, те да бъдат отстранени, защото достъпът до тази информация е елемент от националната сигурност. По думите му при нерегламентирана човешка намеса винаги остава следа, която не може да бъде заличена

Младенов увери, че специализираният МВР отдел на Явор Колев и екипът му работи по проблема.До момента е неоспоримо, че сърварите на НАП са атакувани. Работи се активиране на защити, които да не позволлят нова атака и да я предотвратят.

Футболът влияе върху обществото. Идеята е да се постави феърплей. Не съм специалист, можете да видите коментарите на хората дали има феърплей. Съдиите са важен елемент. Сега ще се срещна с тях. Тя е изпреварващо действие преди началото на сезона. Ще дадем тайна линия на съдиите, каза още вътрешният министър по повод срещата на премиера Борисов с футболните босове.

Правим разчети и търсим пари, за да се повиши заплащането на нощния труд на полицаите. Това е заплащане над работната заплата. Трябва да търсим начин да се акцентира върху хората, които работят при по-трудни условия.

Престъпните групи се променят под натиска на МВР. Те се раздробиха, станаха по-малки, коментира Младен Маринов.  http://epicenter.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST