МИНИСТЪР НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА СЕ СРЕЩНА С ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ ОТ ОБЛАСТ ДОБРИЧ

0
1306

 

Пред бизнеса тя заяви, че се работи индивидуално с всеки от входящите 10 топ пазара след анализ на профила и интересите на туристите. Търсят се мерки за увеличаване на крилата на сезона и се подготвя наредба за детските лагери

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе в Добрич и проведе среща с представителите на туристическия бранш и местните власти от областта. На срещата присъстваха областният управител Красимир Кирилов и народният представител Даниела Димитрова. Пред бизнеса министър Ангелкова обяви, че се работи индивидуално с всеки от входящите 10 основни туристически пазара за страната ни, като усилията са насочени за задоволяване на специфичните потребности след анализ на профила и интересите на туристите от всяка държава.

Тя припомни, че са разработени 27 дестинации – 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 спа дестинации, с които се цели както разширяване крилата на активните летен и зимен сезони, така и популяризиране богатствата на регионите и подкрепа на местните власти и бранша. Стремим се да насърчим посещенията на фестивалите и туристическите атракции, поясни министър Ангелкова и добави, че област Добрич е включена във всичките три тематични дестинации.

Министърът бе категорична, че летният сезон е ключов за бранша и сподели, че към момента се отчита спад на ранните записвания с 2-3%, като добави, че с около 13 на сто по-малко са очакваните полети за летище Варна.

Н. Ангелкова посочи, че за преодоляването му поради предлаганите ниски цени от страни в региони преки конкуренти на България, е стартиран анализ. С него се цели да се определят мерки за привличане на привличане на повече чартърни полети в крилата на сезона, тъй като преките ни конкуренти на туристическите пазари имат възможност за пряко субсидиране на сектора. Сред вече предприетите действия са постоянните разговори с големите туроператори като „Томас Кук“ и ТУИ, които оперират на почти всички туристически пазари. Тя изрази надежда, че независимо от по-слабите записвания на пазари като Германия и Русия, спадът ще бъде компенсиран и ще се достигне ръстът от миналата година, тъй като по предварителни данни има ръст на записвания с по над 10 и повече на сто на ранни записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша.

Тя цитира последната информация от НСИ, според която с 4,1% се увеличават приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла в периода януари – март 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. Така за първите три месеца от настоящата година постъпленията достигат 151 млн. лв.

Статистиката за област Добрич за периода януари-март също е изключително позитивна, като се наблюдава нарастване по всички показателни за местата за настаняване. Пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла надвишават 17 хил., достигайки увеличение от 17,8 на сто в сравнение с първите три месеца на 2018 г. Реализираните нощувки са близо 33 хил. и се отчита ръст от 11,4 на сто, а приходите са 1,682 млн. лв., нараствайки с 14,6% в сравнение с първите три месеца на миналата година.

Министър Ангелкова апелира браншът и местните власти да продължават да работят за повишаване на качеството на туристическия продукт и подчерта, че с богатата си култура, гостоприемство и природа България има условията да се пребори успешно с конкуренцията за туристи. В подкрепа на това тя посочи, че плаж Болата, който се намира на територията на област Добрич, е избран за един от най-красивите плажове в Европа. 32 428 туристи от 116 различни държави са гласували в конкурса, провеждан от европейската организация European Best Destinations, и българският плаж е избран като един от любимите им.

Пред бранша министър Ангелкова каза, че към момента на територията на област Добрич неохраняемите плажове са 15 и заяви, че контролът ще е още по-стриктен и безкомпромисен. Проверките стартират от 1 юни и ще се извършват както по план, така и по сигнали.

Приоритет в работата на третия кабинет на премиера Бойко Борисов е и намаляването на административната тежест и от началото му се работи последователно в тази посока, посочи министър Ангелкова. Тя припомни, че с промени в Закона за туризма отпаднаха 19 вида документи. Преди дни – на 9 май, беше публикуван за обществено обсъждане проект за изменение на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечение, което цели да облекчи работата на бизнеса и апелира представителите на бранша да бъдат по-активни.

Представихме Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и до 1 октомври представители на Министерството на туризма ще обучават всички заинтересовани страни, заяви министърът. Разработена е специална програма и всички, които трябва да ползват системата ще минат обучителен курс. След началото на октомври всеки, който не въвежда нужните данни в ЕСТИ ще бъде санкциониран.

Министър Ангелкова информира още, че вече се върви към положително решение на искането на България да бъдат сключени договори с немските здравни каси и те да изпращат за лечение и профилактика своите клиенти, с което ще насочим тяхното внимание към възможностите за здравен туризъм, които страната ни предлага.

По време на срещата бе обсъдена и темата за детските лагери. В тази връзка министър Ангелкова посочи, че в момента се обсъжда и подготвя специална наредба за детските лагери, с помощта на която по-лесно да се сключват договори с руските региони и те директно да пращат децата си на почивка у нас.

Сред въпросите, които министърът на туризма обсъди с бизнеса и местните власти, бяха къмпингуването, инфраструктурни проблеми в крайморските общини и процесите на абразия по северното Черноморие.