МИНИСТЪР КУНЕВА В ДОБРИЧ: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА УЧИТЕЛИТЕ

0
675

Хубаво е нашата държава да направи нещо повече за учителите, когато става въпрос за физическото им здраве, заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева пред журналисти в Добрич.

Според нея, това могат да бъдат, примерно, ваучери за стоматологични услуги или пък за прегледи, които да позволят да се „хванат“ навреме някои онкологични заболявания. „Да се грижим за здравето си е добре. Държавата да прави това за учителите е още по-добре“, каза министър Кунева.Хубаво е нашата държава да направи нещо повече за учителите, когато става въпрос за физическото им здраве, заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева пред журналисти в Добрич. Според нея, това могат да бъдат, примерно, ваучери за стоматологични услуги или пък за прегледи, които да позволят да се „хванат“ навреме някои онкологични заболявания. „Да се грижим за здравето си е добре. Държавата да прави това за учителите е още по-добре“, каза министър Кунева.
На въпроса ще има ли все пак психотестове за учители, тя обясни, че това е текст в Закона за предучилищното и училищно образование, който е приет преди две години и влезе в сила през август тази година. „Там е казано, че се правят такива тестове. Министерството на здравеопазването е разработило, на базата на професионални критерии, тази методика, която предлага“, обясни министър Кунева. Тя счита, че може да се окаже, че всъщност това е мярка, която по-скоро пази учителя, отколкото го натоварва. „Представете си, че разгневен родител дойде и обвини учителя, че не е в психическо здраве, за да може да преподава и да налага наказания. Ако учителят е минал този тест, тогава няма никакъв проблем“, обясни Меглена Кунева.
Макар и в оставка, тя е категорична, че трябва да се случи обещаното увеличение на учителските заплати. „Затова много съм помолила депутатите от Движение България на гражданите и от Реформаторския блок да гласуват, без всякакви уговорки, този бюджет. Защото, ако не е заложено в бюджета, няма как да се случи“, каза тя.  Подчерта, че това ще бъдат най-добре похарчените пари в държавата.
На въпрос кога ще са готови новите буквари, министър Кунева обясни, че за тази година децата учат по старите буквари, за да няма смяна в средата на годината. Конкурсите за новите буквари вървят. „Видях някои екземпляри и за следващата година всичко ще бъде нормално“, заяви министърът. И увери, че това ни най-малко няма да попречи на работата по новата образователна програма.