МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА СПРЯ ПРОДАЖБАТА НА ДВА СВОИ ИМОТА В БАЛЧИК

0
1429

Търговете за продажба на два съседни военни имота, непосредствено до рибарския порт и Мелницата в Балчик, които са с отпаднала необходимост за Министерство на отбраната, не се проведоха. Причина за стопиране на процедурата е липсата на юрист в комисията за провеждане на търга, обясняват в отговор на запитване от пресцентъра на Министерство на отбраната .

Имотът на площад „Рибарски“, с площ от близо 900 квадратни метра и застроен с една сграда от 567 кв.м, бе обявен за втори път за продажба при стартова цена 288 хиляди лева. През 2017 г. единственият участник в тръжната процедура е декласиран и имотът не е бил продаден.

Другият атрактивен терен, който се води на улица „Приморска“, бе обявен за първи път, с площ от близо два декара и 10 сгради с обща застроена площ 960 квадрата. Определената начална цена за него бе 297 300 лв.

За всеки от двата имота на последната тръжна процедура в края на октомври м.г. заявление е подал по един участник.

От Министерство на отбраната коментираха още, че продължава утвърдената политика за освобождаване от недвижими имоти с отпаднала необходимост. Извършва се подробен преглед и анализ за документална готовност на имотите, след което ще се изготви проект на График за осъществяване на разпоредителни действия през 2019 г. След утвърждаване от министъра на отбраната ще бъде публикуван на интернет страницата на военното ведомство.

*Отговорите на поставените въпроси са предоставени от Дирекция „Връзки с обществеността“, Министерство на отбраната

– Имаше ли интерес към имотите?

– В срока за продажба на тръжна документация са закупени по един брой тръжни книжа и са постъпили по един брой заявление за участие в търговете.

На заседанията на 24 октомври 2018 г. за откриване на търг за поземления имот в гр. Балчик, ул. “Приморска”, и за поземления имот в гр. Балчик, пл. “Рибарски”,  не присъства юрист в комисията, което води до нарушаване на императивна правна норма. Предвид възникналите обстоятелства, процедурите са прекратени.

Имотите не са продадени, няма достигнати цени, не са определени купувачи и си остават в управление на Министерството на отбраната. Заповедите за прекратяване на процедурите са публикувани на 6 декември 2018 г. в сайта на Министерството на отбраната.

– За първи път ли се предлагат за продажба?

– През май 2017 г. е открита тръжна процедура за поземления имот в гр. Балчик на площад “Рибарски”, но участникът е декласиран поради това, че не е приложил изискуеми документи и имотът не е продаден. За поземления имот в гр. Балчик на ул. “Приморска” откритата през 2018 г. тръжна процедура е за първи път.

– Как е образувана началната цена – има съществена разлика в продаваните площи при почти идентични стартови цени? Кое налага това?

– Началните тръжни цени на имотите са определени съгласно чл. 88 от ППЗДС, а именно: При провеждане на търгове за продажба на имоти – държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на сто, и балансовата стойност на съоръженията, трайно прикрепени към имотите, които не подлежат на данъчно деклариране, увеличена с 10 на сто. При определянето на началната тръжна цена се вземат предвид и офертите от свободния пазар, които са въз основа на предлагани максимални цени, не на реализирани сделки и предоставят възможност за намаляване на цената. Началната тръжна цена, която обявява Министерството на отбраната, е цена без ДДС.  Върху достигнатата продажна цена се начисляват допълнително разходи за купувача, както и режийни разноски; местен данък; такса вписване; ДДС върху стойността на режийните разноски и ДДС върху продажната цена.

– Има ли други военни имоти, които подлежат на продажба в района на община Балчик?

– Министерството на отбраната има изградена и утвърдена политика – управлението на инфраструктурата на отбраната е ориентирано към освобождаване на МО и БА от недвижими имоти, които са с отпаднала необходимост. В момента се извършва подробен преглед и анализ за документална готовност на имотите, в управление на Министерството на отбраната, след което ще се изготви проект на График за осъществяване на разпоредителни действия през 2019 г., който след утвърждаване от министъра на отбраната с цел по-голяма популярност и прозрачност ще се публикува на интернет страницата на Министерството на отбраната – www.mod.bg.

Всички приходи от продажбата на имоти постъпват в държавния бюджет.

Албена ИВАНОВА / Радио Варна