• Сняг, отрицателни температури, мъгли

  • Над половин метър нова покрива в планините

Като цяло януари 2024 година се очаква да бъде с температури над нормата и с валежи над климатичната норма –  от 50 до 70 л/м2. През първите дни от Новата 2024 година времето ще бъде динамично със значителна облачност и валежи от дъжд. На 2 ще превали слаб дъжд в западните и в югоизточни райони. На 3 и 4 януари главно в западните и северни части от страната ще вали дъжд с количества да 10 л/м2, в планините сняг, с нова снежна покривка до 5 см.

След спиране на валежите, на 6 – Йордановден, ще захладнее, главно в Дунавската равнина  ще вали дъжд, в Добруджа за кратко ще вали дъжд и сняг. От 7 януари започва период с  валежи от сняг в цялата страна, по-интензивни в западните и в южните райони. Снеговалежите ще свършват на 9 януари, като в населените места от Северна България се очаква снежна покривка от 20 до 40 см, а на юг 15, 20 см. По Черноморието ще образува нетрайна снежна покривка. В планините новият сняг ще бъде 30-60 см.

В началото на втората десетдневка – от 10 до 13 януари, ще бъде студено, снежната покривка в населените места ще се задържи. Дневните температури ще достигат -1, 4 градуса. От 14 до 16 мъглите ще бъдат често явление. От 17 до 20 се очакват нови валежи от сняг, с интензивни валежи в южните райони.

В началото на третата десетдневка – от 21 до 25 ще бъде студено със зимни мъгли и дневни температури от минус 3 до 3 градуса.

От 25 януари до 30 ще се затопли слабо очакват се нови валежи от дъжд и сняг, повече над западните райони.  Януари ще завърши с бързо повишение на температурите, което ще продължи и през първите дни от февруари. Нови валежи от сняг и чувствително понижение на температурите се очаква от 4 февруари.

Геомагнитна прогноза

Ниска слънчева активност и без бури

Средните  климатични максимални температури за януари са между 1 и 6 градуса, а  средните минимални: между -3 и -6 градуса. Сухите периоди за месеца са между 9 и 12, 22 и 26 януари, а  валежните: 3-8 , 13-21 и 27-31 януари.

Поради по-стабилното време удобни за туристите са високите части на нашите красиви планини, но ниските температури и наличието на значителна снежна покривка изискват добра екипировка, предпазваща от измръзване.

Този януари през повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 24-28 януари, със слаби бури в полярните области, но няма да засягат Балканите.

Народна метеорология

Януари без сняг – юли без дъжд

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За януари народната метеорология гласи:

Ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, лятото – студено и обратно. Когато януари е без сняг, то юли ще без дъжд.

Ако срещу Богоявление нощта е облачна, то годината ще е плодородна.

Ако на 6 януари времето е меко, през годината ще има много болести. Там където има мъгла, през лятото ще падне град.

Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно.

https://trud.bg/

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО 

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦИТЕ НИ:

НАШИТЕ ФЕЙСБУК ГРУПИ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. NDT NEWS – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНА ДОБРИЧКА
  10. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  11. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
  12. РИБОЛОВ
  13. ИНТЕРВЮТА
  14. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  15. България – Китай 中国保加利
  16. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  17. В PINTEREST
  1. ЯБЪЛКИТЕ В ДОЛИНАТА НА ЕРОТИКАТА
  2. ЛЮБОПИТНО, ПОЛЕЗНО, СВЕТСКИ КЛЮКИ, ЗАБАВА, ШОУ..
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  4. ЩЕ ВИ ИНТЕРЕСНО КАКВО СТАВА В МОМЕНТА ПО СВЕТА – СТАТИСТИКА