Мей готова да подаде оставка, ако сделката й с ЕС бъде приета

0
1385

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е готова да подаде оставка, ако депутатите гласуват в подкрепа на нейната сделка с ЕС, която два пъти бе отхвърлена. Това е заявила самата тя пред депутати, подкрепящи Брекзит. Информацията идва от британския телевизионен канал ITV, цитиран от Ройтерс.

„Получих достоверна информация, според която Тереза Мей е заявила пред Борис Джонсън, Стив Бейкър, Джейкъб-Рииз Мог, Давид Дейвис и други, че тя ще подаде оставка, ако те подкрепят нейната сделка, включително и за границата със Северна Ирландия – нещо, което те мразят“ каза завеждащият политическата секция на ITV Робърт Пестън. Той допълва, че тъй като Мей не е предоставила никаква конкретна информация, това нейно изказване не е било прието с доверие.

Междувременно стана ясно, че петицията в подкрепа на втори референдум за Брекзит е събрала над 5 милиона подписа. Инициативата бе започната на 20 февруари, като до 18 март подписалите бяха едва 18 хиляди. Но събраните за една седмица подписи превърнаха петицията за нов референдум в най-подкрепяната от всички, които някога са били качвани на сайта на британския парламент.

Според разпоредбите всяка петиция, събрала подкрепа от повече от 10 хиляди души, трябва да получи официален отговор от правителството, а при събиране на над 100 хиляди подписа трябва да бъде проведено разглеждането й в парламента.

През изминалата седмица ЕС удължи срока за Брекзит с две седмици до 12 април, за да бъде направен нов опит сделката на Мей да бъде гласувана. Все още не е ясно дали това ще стане и дали изобщо ще има ново гласуване, а като най-вероятна дата за провеждане на нов вот се смята вторник 26 март. Надеждите на подкрепящите министър-председателя са свързани с това повече хора да подкрепят сделката заради заплахата от напускане на ЕС без сделка.

https://www.svobodnaevropa.bg