МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ПО КАБАЛА: КРИЗАТА – НАЧИН ЗА ОСЪЗНАВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА НАШИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

0
1529

 

Ние – хората, много обичаме да слушаме прогнози за бъдещето си, особено ако е казано от Нострадамус, Волф Месинг, Ванга и други пророци и когато влезем в разговор с приятел, цитираме какво е тяхното пророчество и  с това изтъкваме колко сме начетени. Слушаме и четем хороскопи и чакаме с нетърпение какво ще каже ретроградният Меркурий. Сигурен съм, че 90 и повече процента от хората не са наясно с това, но тези неща галят ухото и ни създават спокойствие, че утре, като се събудя, например, Венера ще ми помогне да се чувствам добре. Или Юпитер, Уран, Марс, или която и да е планета или съзвездие. Чувстваме се  доволни, когато някой е казал, че планетите ще се наредят така, че аз да се чувствам добре.  Сигурно има истина и вярващите в това ще ми опонират и ще ме оборят в моето съмнение.

Действително, ако всичко зависи от планетите, то от мен зависи ли нещо? Ако нищо не зависи, какъв е смисълът на цялото мое съществуване? Лягам и гледам звездите! И чакам да дойде моята планета или съзвездие и всички проблеми ще ми се решат. Всичко изглежда  толкова просто! И се питам, защо сегашните управници по света не гледат небето, както древните хора. Нямаше да има проблеми, войни болести, земетресения с жертви, наводнения и т.н, и т.н.

За съжаление, въпреки хороскопите и звездите,  светът затъва във все по-дълбока и по-дълбока криза и през следващите години  може да се изправи пред суперкриза. Анализаторите прогнозират масови безредици, недостиг на храна. За разлика от 2008 година последствията от новата криза ще бъдат много по-машабни. И защо се случва всичко това? Нали има умни глави горе във върховете! Би трябвало да знаят как да действат.

И тук ръководителят на Международната академия по Кабала – проф. М. Лайтман казва в ТВ програма „Новини с проф.Лайтман”,…”че  по принцип, кризата отдавна е узряла. Днес е много лесно да се направи глобална криза. Чрез банковата система можеш за един миг да затвориш всичко и хората няма да имат нищо, защото всичко е в банката. Дори, ако имат налични пари, не зная кой ще ги приема.

Магазините ще опустеят, защото ще се страхуват да внасят там стоки, за да не започнат хората да грабят, поради липсата на възможност да купуват дори със собствените си пари. Всичко е изградено върху доста изкуствена система от връзки между нас, която ние сме създали. Ето кое ще доведе до огромни проблеми и  сривове.

Като цяло, светът го очакват големи сътресения и всичко това трябва да се случи. И всичко е закономерно – казва проф. Лайтман.

Ако не е това, то ще има война. Какво е по-добре – изберете сами. В противен случай човечеството няма да се стресне. Това е само средство. А човечеството може да се стресне единствено от страдания. От нищо друго,  защото човешкият егоизъм възприема само доброто или лошото. И  защо го стряскат страданията?  За да се вразуми най-накрая, но за това са нужни удари?

Ние виждаме, че малките удари нищо не изясняват. Ние виждаме какво се случва: земетресение, горски пожари, тероризъм, в Седиземно море потъват бежанци от Африка… На кого му пука? На никого, освен на техните близки.

„Когато няма да има какво да ям, тогава ще се развълнувам. И тогава вече ще мисля: А какво да правя?”  Как да избегнем кризата?

И отговорът е,  да установим  добра връзка между нас. Тогава изобщо няма да има криза. Кризата е само за да се вразумим, да видим в каква интегрална система от връзки се намираме и как да направим така, че всички да бъдат свързани в добра система от сили, добри взаимоотношения. За това трябва да възпитаваме себе си, да разберем и усетим тази система.

Кабала говори за това, че трябва да се просвещаваме, да се занимаваме с обучение, с възпитание на хората, за да видят в каква система от естествени връзки се намират по неволя и не могат  да избягат от нея.

И в резултат на това, човечеството ще започне да се отнася един към друг по различен начин и всичко ще се успокои. Ние ще можем да установим добри връзки помежду си, няма да се експлоатираме един друг. Ще разберем, че се намираме в една система и затова всички зависим един от друг, всички сме равни и в еднаква степен важни.

Визията на тази глобална, интегрална система на взаимовръзки между нас ще промени не само  нашето съзнание, но и  ще изгради от нас друго човечество. Но това е необходимо да направим ние, като се образоваме, или природата ще го направи, вече с нейните твърди методи.” – казва проф.Лайтман

И какво излиза, че всичко зависи от това не как са разположени звездите и планетите, а от това как да подобрим нашите взаимоотношение. В семейството – между мъжа и жената, между родителите и децата, между близки и роднини, между не толкова близки и познати и т.н., и т.н. И колкото и невероятно да ни звучи, оказва се, че ние се намираме  в криза на взаимоотношенията.

За това  ни учи науката Кабала от хилядолетия. За това и в този период от съществуването ни тя ни се разкрива като практична наука.

За да се разбере как можем да преодолеем тази криза, може да посетите сайта http://www.kabbalah.info/bg/ или да се включите  в курсовете за обучение, които се организират от Международната академия по Кабала в България. Такъв предстои в най-скоро време и в гр. Добрич.

Георги ГРАДИНАРОВ