МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ: Чехия напуска ЕС заради Турция?

0
1195

Чешките депутати обсъждат референдум за излизане от ЕС заради безвизовия режим за Турция, предаде БГНЕС. Подкрепата на ЕК за въвеждане на безвизов режим за турски граждани доведе до обсъждания на референдум за излизане от ЕС в чешкия парламент. Предложението за начало на такива дебати дойде от депутатите на дясноцентристката коалиция „Зора”. То беше одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати в долната камара на парламента в Прага.

„Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с „Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация”, заяви председателят на „Зора” Мирослав Лидински. От коалицията подчертаха, че целта на инициативата им не „унищожението на добрите неща в ЕС, а спиране на самоубийствената политика на европейския елит”.Политолозите в страната смятат „Зора” за популистко и ислямофобско движение, припомня ТАСС. Днешното му предложение обаче беше подкрепено от комунистите, мнозинството от депутати от Гражданската демократическа партия и някои представители на партии в управляващата коалиция. В същото време според експерти истинско провеждане на референдум за излизане на страната от ЕС няма да получи подкрепа в парламента.

Дебатите са по-скоро израз на несъгласието на много чешки политици с въвеждането на безвизов режим за Турция, както и с предвидените финансови санкции за страни, които не желаят да участват в квотното разпределение на бежанци между държавите в ЕС. http://www.bnews.bg