МВР: Информационен бюлетин – 24 януари 2019

0
1362

Плевен. Мъж, подхвърлил 50 лева на полицаи за да избегне акт, е задържан в полицейския арест. Случаят е регистриран вчера следобед на път в землището на с. Коиловци в посока за с. Бръшляница. Около 14 часа полицейски екип със служебен автомобил спрял за проверка лек автомобил “Пежо”, управляван от 17-годишен от село Буковлък. Установили нарушение на ЗДвП – водачът не притежавал свидетелство за правоуправление. Служителите предприели съставянето на акт. За да избегне последствията, пътник в автомобила – 41-годишен от Буковлък, подхвърлил 50 лева в скута на един от проверяващите. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители и е извършен оглед. Парите са иззети от служебния автомобил. 41-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор в ОП – Плевен. За престъпление по чл.304, ал.1 от НК е образувано е досъдебно производство. Продължава работа разследващ полицай.

15 килограма насипен тютюн се иззели плевенските полицаи при поредна акция за недопускане разпространението на акцизни стоки без бандерол, проведена вчера на територията на областния град. В района на  кооперативен пазар служители при Второ РУ-Плевен намерили на тротоара чувал с жълто-кафява суха тревиста маса, наподобяваща тютюн, с обща маса петнадесет килограма. За намереното количество е съставен констативен протокол.

Пловдив. В полицията в Първомай е задържан извършител на кражба. На 11 януари служителите започнали работа по сигнал за отнета кутия с парични дарения от параклис в града. В хода на разследването били събрани доказателства, че автор на посегателството е 38-годишен местен жител, известен за кражби и притежание на наркотици. Спрямо него е взета 24-часова мярка за неотклонение.

Бързо производство за притежание на наркотици е образувано срещу 21-годишен младеж. При процесуални и следствени действия в обитаван от него апартамент в Пловдив служители на Четвърто РУ открили пакетче с марихуана, бучка метамфетамин, електронна везна и два гриндера. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. Уведомена е районната прокуратура.

Кърджали. 5 грама хероин са открили полицаи от РУ-Кърджали при проверка на 35-годишен вчера около 16 часа в кв.“Възрожденци“ в областния град. Пакетче с бяло прахообразно вещество било намерено в джоба на дънките на мъжа. Видът на дрогата е определен с тест. Наркотикът е иззет, а притежателят му задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали. Образувано е бързо производство по чл.354аq ал.3, т.1 от Наказателния кодекс за незаконно притежаване на наркотично вещество. Работата продължава разследващ полицай.

Враца. На 21 януари, към 16.30 часа  в центъра на с. Осен бил намерен възрастен мъж в безпомощно състояние, с видими рани по тялото. В хода на предприетите действия е установено, че 46-годишен жител на същото село е нанесъл побой на възрастния човек, след което се е укрил. Веднага бил обявен за издирване и на следващия ден – открит в София.  Установено  е, че след като наранил жертвата си, той му отнел сумата от 400 лв. Част от парите са намерени от полицейските служители. Нападателят е настанен в Център за психично здраве за преглед.

Хасково. Цигари без бандерол са иззели служители на РУ-Харманли. Вчера по обяд те предприели проверка на паркиран на общинския пазар в града автобус „Мерцедес“ с турска регистрация. При инспекцията на  багажа на пътниците, в осем от тях – от Турция, Сърбия и Черна гора, са намерени общо 5800 къса безакцизни папироси, предадени с протоколи от собствениците си. Съставени са актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

36-годишен димитровградчанин е задържан за кражба. Мъжът, известен на полицията, откраднал външен водопроводен кран и водомер от района на Автопазара в Димитровград, служещи за водозахранване на заведение. След подадения сигнал, по горещи следи е задържан до 24 часа. Той признал и върнал вещите с протокол по образуваното бързо производство. Също за кражба в хасковския арест е бил 21-годишен младеж от града.

Силистра. 69-годишен е заподозрян в противозаконно причиняване на смърт на гръбначно животно. Престъплението е извършено вчера около 18.40 часа в областния град. Според първоначалните данни, мъжът хвърлил бездомно куче от стълбищна тераса между 7-ия и 8-ия етаж на жилищен блок, причинявайки смъртта на животното, което често било приютявано в общите части от живеещи в блока. След подаден сигнал на адреса незабавно била изпратена дежурна оперативна група, която е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство по чл. 325 б, ал.1 от НК.

Монтана. Към 3.40 часа днес на тел.112 жителка на Вършец подала сигнал, че пред дома на баща й в курортния град гори автомобилът на роднина -“Ауди А 3” с монтанска регистрация. Дежурен автопатрул на РУ Вършец и екип на УПБЗН Вършец реагирали незабавно, в резултат на което пламъците били потушени преди  колата да бъде напълно унищожена. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 330 ал. 1 от НК в РУ Вършец.

ОДМВР-София. Нови шест случая на кражба на електроенергия са разкрити в Ботевград. В резултат на продължаващите активни съвместни действия на ОДМВР-София и електроразпределителното дружество за пресичане на незаконните действия по мрежата, образуваните досъдебни производства през текущия месец вече са 17. В хода на съвместните проверки, през вчерашния ден са установени поредни незаконни присъединявания към мрежата, осъществени в апартаменти в жилищен блок в жк. „Саранск“, Ботевград. След оглед на местопроизшествието, по случаите са образувани три досъдебни производства по чл. 234, ал.1 от НК. Действията по пълното им документиране продължават под наблюдението на районната прокуратура. Проверките продължават.

22- годишен от с. Скравена е задържан за 72 часа за взломна домова кражба. В РУ- Ботевград било образувано досъдебно производство, след получен на 14 януари сигнал за изкъртени метални части на решетъчна външна врата и счупена брава на вътрешна входна врата на къща в с. Скравена, откъдето били отнети таблет и пари. В хода на проведеното разследване криминалистите разкрили, че автор на взломното посегателство е 22- годишен криминално проявен мъж от същото село. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура извършителят е привлечен в качеството на обвиняем и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

64-годишен етрополец е обвинен за склоняване на непълнолетни към повреждане на автомобили. След приключване на действията на разследващия екип, в качеството на обвиняем е привлечен 64- годишен жител на Етрополе, който в съучастие, като подбудител и помагач, при условията на продължавано престъпление за времето от 4 до 19 януари, умишлено е склонил двама непълнолетни да спукат гумите на два леки автомобила. Мъжът улеснил младежите в извършване на престъплението чрез съвети и разяснения и им заплатил за всяка от увредените коли. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „подписка“ и делото е изпратено с мнение за съд.

Пътни инциденти. Турски товарен автомобил е самокатастрофирал в с. Самоводене, област Велико Търново. Няма пострадали при произшествието, станало снощи около 23 часа. Автомобилът се е движел към Русе и по първоначални данни, при завой в селото, тежкият камион е напуснал пътното платно и се е блъснал в дувар на къща. Нанесени са щети по оградата и навес. Водачът – 58-годишен турски гражданин, е изпробван за употреба на алкохол, резултатът е отрицателен. Задържан е с полицейска мярка до 24 часа. Причините за произшествието са в процес на изясняване, според първоначалните данни, тирът се е движил с несъобразена за мократа  настилка на пътя скорост. По случая е образувано досъдебно производство.

Пътнически микробус на частна фирма, пътувал от Арчар към Мали Дреновец, област Видин е излязъл от пътя и се е преобърнал в канавката. Сигнал за инцидента е получен тази сутрин в 9.35 часа на тел.112. Водачът и двамата пътници не са пострадали. На мястото на произшествието незабавно се отзовали екипи на полицията, пожарната и спешна помощ. От Пътна полиция призовават водачите на моторни превозни средства да шофират внимателно и да съобразяват скоростта на движение с пътните и атмосферни условия.

Две жени са пострадали при инцидент тази сутрин в столицата. Малко преди 10.30 часа в полицията е получен сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие на ул. „Тодорини кукли“.  По първоначални данни, две жени, пресичали на пешеходна пътека, били блъснати от лек автомобил. На място незабавно са изпратени екипи на полиция и спешна помощ. Пострадалите, на 46 и 56 години, са откарани за преглед в болнично заведение. Полевият тест на водача е отчел отрицателни проби за алкохол и упойващи вещества. Работа по документиране на произшествието продължава.