“Оценката на Русия ни изненада всички. Руският отбор е един силен отбор, но имаше от гледна точка на правилата някои моменти, които могат да бъдат оспорени. Аз, като съдия мога да го призная“, така трикратната ни световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, която е член и на техническия комитет на Международната федерация по гимнастика коментира получената за първи път в историята оценка от 30.000 точки. Тя беше присъдена на руския ансамбъл за изпълнението на съчетанието с 5 топки, като така „Сборная“ спечели за пореден път световната титла в многобоя от шампионат на планетата. Руските гимнастички изиграха с много грешки композицията си с три обръча и два чифта бухалки и оценката от 30.000 точки компенсира изоставането в класирането и изкачи отбора на върха в подреждането.

“Аз мисля, че не трябва да мислим за медалите, а за това, което показаха момичетата. Не винаги медалите отразяват истинската слава, която носят на България. Това, което мен най-много ме впечатли, е тяхната психика. Те са невероятен отбор. Невероятни гимнастички, които рядко се създават. Адмирации и поклон пред труда на момичетата, на треньорите, на целия екип, на федерацията и на всички, които са съпричастни за невероятното им представяне“, така пък почетният президент на родната централа коментира представянето на българския ансамбъл и спечеления бронзов медал в многобоя.

Българският ансамбъл, в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова спечели бронз в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика.

С трето си място в Баку, Азербайджан националките повториха постижението си от последния световен шампионат преди година в София. Те вече си бяха осигурили олимпийска квота.

Българките представиха две красиви съчетания без сериозни грешки в Баку. Те се движеха втори след Япония във временното класиране на многобоя с общ сбор 58,000 (28,800 на три обръча и два чифта бухалки и 29,200 на пет топки).

За по-сложното съчетание с топки, за което нашите момичета получиха 20,500 за трудност и 8,700 за изпълнение, от родния щаб подадоха контестация за оценката, но тя не беше уважена и резултатът им остана същият.

Рускините изпревариха конкуренцията с историческа оценка 30,00 за второто си съчетание – на топки. Оценката обаче изглеждаше пресилена на фона на показаното и породи нови дискусии за съдийството в гимнастиката.

Миналогодишните световни шампионки грабнаха титлата с общ сбор от 58,700 (28,700 на обръчи и бухалки и 30,000 на топки), а българките останаха трети.

Япония зае второто място с 58,200 (29,000 и 29,200) точки.

В неделя предстоят двата финала на отделните уреди.

https://www.monitor.bg

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST