Манчестър Сити спечели домакинството си на Ливърпул с 2:1 /ВИДЕО/

0
1362

Интригата във Висшата лига на Англия е жива! Шампионите от Манчестър Сити запазиха надеждите си за защита на трофея, след като тази вечер победиха с 2:1 лидера във временното класиране и техен най-голям конкурент за отличието Ливърпул. Двубоят на “Етихад” бе истинска наслада за футболния запалянко, при която момчетата на Пеп Гуардиола демонстрираха по-голямо хладнокръвие в решителните мигове.

По този начин те нанесоха първа загуба за сезона на “червените” и съкратиха изоставането си до тях на само четири пункта.

Сити поведе малко преди почивката, когато Кун Агуеро изпревари персоналния си пазач и отблизо не даде шанс на Едерсон. В 63-ата минута Ливърпул се върна в мача след гол на Роберто Фирмино. Домакините все пак не се предадоха и малко след това стигнаха до така жадуваното победно попадение на Лирой Сане.

До края и двата тима имаха възможности за нови голове, но с перфектни намеси блеснаха двамата вратари.

Домакините на този мач бяха отборът, който стартира дербито далеч по-агресивно. Селекцията на Пеп Гуардиола заложи на сериозна преса, която в 180-ата секунда притесни максимално стража на гостите. Тогава върната топка към Алисон бе изчистена панически от бразилеца в тъч. И докато скуката все още се бе настанила пред двете врати, то в центъра на терена беше истинска война, където звездите на двата тима се бореха, с цената на всичко, за спечелването на всяко едно единоборство.

Лидерът във Висшата лига умело очакваше своя момент и такъв настъпи в 18-ата минута. Мърсисайдци организираха отлична атака през центъра, която с два паса между Хендерсън и Салах, изведе сам срещу вратаря Садио Мане. Сенегалецът направи всичко, за да прокара коженото кълбо под плонжа на Едерсон, но то не пожела да влезе в мрежата и се удари в страничната греда на “гражданите”. При опита си да изчисти, бранителят на Сити – Джон Стоунс бе на крачка от изключителна издънка, след като прати топката в главата на Едерсон и тя отново се запъти към голлинията на домакините. И този път обаче гол нямаше, тъй като грешникът Стоунс изкупи своята вина, чистейки храбро в последния възможен миг.

В първата ситуация, когато Рахийм Стърлинг надигра съперника си по фланга Андрю Робъртсън, Манчестър Сити стигна и до дебютното си голово положение в мача. Звездата на “небесносините” надбяга шотландеца, след което подаде за непокрития в наказателното поле Давид Силва. Испанецът реши да стреля с “боц”, което прати изстрела му право в протегнатия от Върджил ван Дайк крак.

Радостта на “Етихад” настъпи пет минути преди сигнала за почивка. Тогава една от бързите атаки на домакините най-сетне даде резултат. Секунди, след като Алисон се справи с нещо средно между удар и подаване от страна на Лирой Сане, той се оказа безпомощен срещу централния нападател на Манчестър Сити – Серхио Агуеро. Кун демонстрира своето умение да се позиционира в полето на съперника. Аржентинецът получи подаване от Силва, изпревари персоналния си пазач Ловрен и от непосредствена близост не остави никакъв шанс на вражеския страж. Така “гражданите” отбелязаха със своя първи точен изстрел, а пък Серхио отпразнува своя гол №250 с екипа на шампионите.

В началото на втората част спорна ситуация предизвика множество полемики на терена. Рахийм Стърлинг сякаш беше спрян непозволено от Анди Робъртсън и всички в лагера на домакините поискаха дузпа. Главният съдия Тъйлър обаче остана безмълвен и даде знак играта да продължи.

Домакините явно не си взеха бележка от задаващата се мърсисайдска заплаха и логично бяха наказани 60 секунди по-късно. Всичко беше изработено от крайните бранители на “червените”. Трент Алекандър-Арнолд опъна фамозен диагонал за колегата си от другия фланг Анди Робъртсън. Шотландецът елегантно, само с едно докосване, продължи за Боби Фирмино, който поради липсата на погрешно направилия своите крачки Едерсон, беше сам пред опразнената врата. Така след плонж с глава, Ливърпул стигна до така чаканото попадение.

Радостта за гостите обаче продължи точно осем минути преди Сити отново да си върне лидерството в този прекрасен двубой. Всичко започна от един отличен пробив на Рахийм Стърлинг от крилото през центъра. След това английският национал комбинира с Лирой Сане, който с мощен диагонален шут, и помощта на страничната греда, се справи със съпротивата на Алисон Бекер за 2:1!

Развоят на събитията принуди Ливърпул да атакува с все по-голяма бройка свои футболисти. Това беше повече от добра новина за селекцията на Пеп Гуардиола, която не след дълго използва своето добре познато оръжие – нападението на скорост. Всичко това създаде ситуация трима на двама в полза на “небесносините”, при която в крайна сметка Кун Агуеро остана сам срещу Алисон. Бразилецът действа на висота и с фамозна намеса не позволи преднината на домакините да стане два гола.

Лидерът във временното класиране стигна до две отлични възможности за гол в 84-ата минута. При първата от тях диагонален шут на Салах бе отклонен от Едерсон с върха на неговите пръсти, а при последвалия корнер няколко футболиста в “червено” не съумяха да се превърнат в герои при разразилото се меле. Наставникът на Сити Пеп Гуардиола пък изпусна нервите си срещу четвъртия съдия, но интересно защо не бе пратен на трибуните.

В заветните мигове на двубоя, най-чистата голова ситуация, въпреки натиска на Ливърпул, беше за домакините. Първоначално изстрел на Силва беше спасен от Алисон, а при добавката Стърлинг намери гредата.

До края отбраната на “гражданите” чистеше панически, но в крайна сметка шампионите постигнаха своята голяма цел – победа на директния им конкурент за титлата.

В следващия кръг от Премиър лийг, който ще се играе на 14 януари, Ман Сити приема у дома Уулвърхямптън. Ливърпул пък има гостуване на Брайтън.

https://topsport.bg