Маневри с ракетни стрелби започна на Шабла, присъства премиерът Бойко Борисов

0
1359

Ученията са важни за дипломацията и за външната политика на България, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2019 г.“. „Всички заедно тренираме, показваме своите способности, показваме това, което имаме. Изводите са, че трябва да живеем в мир, а не във война. Колкото повече се опознаваме, толкова повече възпиращата сила е най-важна“, добави премиерът Борисов. Той изтъкна, че формированията ни са показали отлични резултати.

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че на Балканите мирът може да съществува, когато всички са много силни и единни. „Всичко различно от мир ще бъде щета за всички“, заяви премиерът и добави, че е важно усилията да се съсредоточават в повишаване на доходите и на БВП.

В тактическото учение се включиха над 1400 военнослужещи от формирования на Република България, Република Сърбия и САЩ. Проведоха се бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътните войски „Шабла – 2019 г.“

Заедно с премиера Бойко Борисов заключителния етап на учението „Шабла – 2019 г.“ наблюдаваха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Премиерът Бойко Борисов и висши военни от САЩ и Сърбия наблюдават днес бойните стрелби на тактическото учение “Шабла 2019”. На демонстрациите присъстват още министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. В учението участват формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия. Ще бъдат отработени съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 “Точка”, както и огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели. Делегацията от Сърбия е водена от министъра на отбраната Александър Вулин. Сред наблюдателите на учението са още зам.-посланикът на САЩ Джъстин Фридман, представители на български държавни институции, висши генерали и офицери.

Борисов кацна с хеликоптер и беше посрещнат лично от шефа на отбраната ген. Андрей Боцев с военна музика. След това премиерът прие строя на почетния караул, който беше организиран специално за неговото пристигане. Министър-председателят се запозна с личния състав и с нескрит интерес разгледа бойните машини, които участват в учебните стрелби.  Рожденикът получи като подарък плакет от родните ВВС. “Дай Боже всички да сме живи и здрави, това е най-важното”, благодари премиерът. Веднага след това започнаха и самите стрелби. В учението участват и самолети Су-25 и МиГ-29 на българските и сръбските военно-въздушни сили. “Тук сме предоставили на сърбите да стрелят с нашите ракети и машини”, похвали се премиерът. И на няколко пъти помоли военните да внимават по време на стрелбите. “Да не си летец сега”, възхити се Борисов на точната стрелба.  https://blitz.bg

Каубойски подарък за юбиляра Борисов от ВВС

Премиерът и висши военни от САЩ и Сърбия наблюдават днес бойните стрелби на тактическото учение “Шабла 2019”. На демонстрациите присъстват и министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Преди началото на учението премиерът Борисов и официалните гости бяха приветсвани от почетен караул. Беше изсвирен химнът на България, след което под звуците на военни маршове войниците преминаха под строй и се отправиха към местата за стрелби.

Министър-председателят също се отправи към определеното място за наблюдение на учението, като се спираше пред бойните машини и разпитваше войниците и командирите им за техниката. “Гледай каква огнева мощ. Както викат сърбите – пуцай”, каза Бойко Борисов.

По случай рождения ден на премиера от Военновъздушните сили на Българската армия му подариха пистолет “Макаров”. Подарък, присъщ в старо време за най- големите професионалисти сред каубоите. Придружен с надлежно разрешително за ползване.

“Това летец да не си сега в момента. Гледай ракетата как го търси. Няма отърване”, коментира Бойко Борисов пусковете на ракетите.

“На румънците казали ли сте, че водим учения, че преди няколко години Траян Басеску се чудеше какво става. Радарите им сигурно се въртят сега. А от Севастопол наблюдават ли ни сега? Предупредени са, нали?. Трябва да се спазват всички мерки за сигурност”, категоричен беше министър-председателят.

В учението край Шабла участват формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия. Ще бъдат отработени съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 “Точка”, както и огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.

Делегацията от Сърбия е водена от министъра на отбраната Александър Вулин. Сред наблюдателите на учението са още зам.-посланикът на САЩ Джъстин Фридман, представители на български държавни институции, висши генерали и офицери.  Юниконбг