ЛОВЦИ НА ТРЮФЕЛИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ЗАБРАНАТА ЗА ДОСТЪП В ГОРИТЕ

0
1455

 

В Добрич на мирен протест се събраха ловци на трюфели от Североизточна България – Добрич, Варна, Русе, Силистра, Шумен, Търговище и Разград. Протестът е срещу удължената с 30 дни забрана за достъп в горите. Според тях това обрича на глад над 30 000 души в Североизточна България и над 100 000 в цялата страна събирачи на скъпата гъба.

Трюфели има през цялата година, но пикът на лова им е през лятото, до септември, обясниха протестиращите. „Ние си платихме за разрешително, но на практика не можем да го ползваме“, каза Атанас Атанасов от Варна. „Аз съм пенсионер. Имам разрешително от Генерал Тошево, но не мога да го ползвам. Ходя в гората, защото съм болен от рак и ми трябват пари за лекарства, за които пенсията не ми стига“, бяха думите на Иван Маринов от Смядово. Красимир Кънчев е платил 360 лева за разрешително в Горското стопанство в Балчик. За него ловът на трюфели е основно препитание. На ден може да припечели около 100 лева и не иска да има началник.

Ловците на трюфели настояват ограничителната зона да е 3 км, както е в цяла Европа и твърдят, че по никакъв начин не могат да станат преносители на заразата. Те настояват да се приеме Закон за събиране на трюфели и да се въведе Нормативна уредба, която да регламентира този вид дейност. Никой в държавата не може да каже колко точно са ловците на скъпата гъба, тъй като всеки събирач плаща за разрешително в определено Горско стопанство. Всяко Горско само си определя тарифите и затова те са различни. В Генерал Тошево например разрешително плюс куче излиза около 50 лева, а в Балчик – 360 лева.

В момента изкупната цена на трюфелите, в зависимост от вида и качеството им е от 50 до 70 лева. Според събирачите, реалната цена трябва да е около 200 лева. В България има 10 вида трюфели, които се изкупуват, а почти във всяка община има пунктове.

Протестиращите изпратиха Протестна нота и Подписка до министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Те заплашиха, че ако забраната не се отмени, ще пристъпят към ефективни действия. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

Natalie Hadek