Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прие и върна мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание (ОБЗОР)

0
1205

София. Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов прие и върна мандата, връчен му от президента Росен Плевнелиев, за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. Пред журналисти Борисов коментира, че предсрочни избори при тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи. По думите му трябва да се управлява тогава, когато си спечелил изборите. „Ако един ден народът пак прецени – ние сме готови“, заяви премиерът в оставка. Бойко Борисов допълни, че ако Румен Радев и Росен Плевнелиев успеят да се договорят за служебен кабинет, който да направи изборите, нищо лошо не се е случило.

Във връзка с това дали ГЕРБ би подкрепила кабинет на РБ премиерът в оставка коментира, че когато от Блока ги поканят на среща и обяснят какво предлагат, тогава Борисов ще каже крайното си решение. Лидерът на ГЕРБ коментира поведението на Патриотичния фронт с думите: „Учудвам се на приказките им през последните дни, винаги сме били изключително диалогични и мисля в приятелски отношения. Но да речем, че сега всички са в предизборна еуфория и считат, че ще спечелят много. Не трябва да бъдем такива оптимисти всички”.
След като най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ върна мандата, президентът трябва да го връчи на втората по големина парламентарно представена сила – БСП. При отказ на БСП да опита да сформира правителство, държавният глава връчва трети проучвателен мандат на партията, която според него има най-голям шанс да състави кабинет.
Ако опитите на президента Росен Плевнелиев за съставяне на редовно правителство се провалят, според изискванията трябва да назначи служебен кабинет.  http://www.focus-news.net