Ливърпул на европейския връх за шести път, разплака Тотнъм във финала

0
952

Ливърпул срази Тотнъм с 2:0 на „Уанда Метрополитано“ в испанската столица Мадрид и спечели трофея в Шампионската лига този сезон. Мохамед Салах (2-дузпа) и Дивок Ориги (87) донесоха успеха на мърсисайдци, които за шести път в историята ликуват в най-престижния европейски клубен турнир. “Шпорите” записаха историческо първо участие на финал в надпреварата. Това бе пети финал в историята между тимове от една държава в турнира на богатите. И за втори път те бяха от Висшата лига на Англия след 2008 година в Москва, когато Манчестър Юнайтед надви Челси с дузпи.

Голмайсторът Хари Кейн стартира от първата минута за Тотнъм, след като досега лекуваше травма. Добрата новина за мърсисайдци бе свързана с пълното възстановяване на Роберто Фирмино, който пък бе в атаката на “червените” заедно с Мохамед Салах и Садио Мане.

Срещата започна с минута мълчание в памет на загиналия при автомобилна катастрофа бивш футболист на Севиля, Арсенал, Реал (Мадрид), Бенфика, Атлетико (Мадрид) и Еспаньол Хосе Антонио Рейес.

Мърсисайдци записаха мечтан старт, след като още в първите секунди Садио Мане центрира в наказателното поле на Тотнъм и съдията Дамир Скомина посочи бялата точка за игра с ръка на Муса Сисоко. Мохамед Салах (2-дузпа) реализира наказателния удар и даде преднина на Ливърпул.

След гола “шпорите” опитаха натиск, но едва в десетата минута стигнаха до удар, а Сисоко не успя да уцели вратата. Девет минути след това играта беше спряна за кратко, след като разголена фенка нахлу на терена и трябваше да бъде изведена от стюардите.

Играчите на Юрген Клоп блокираха всички опити на противника да застраши вратата на Алисон и на свой ред дебнеха за изгодни шансове. Такъв се разкри в 38-ата минута пред Анди Робъртсън, който напредна и шутира много опасно, но вратарят Юго Лорис изби в корнер.

В края на полувремето футболистите на Маурисио Почетино не се възползваха от две добри ситуации. При първата Хьон-Мин Сон сбърка с подаването, а след това Деле Али шутира над вратата.

Двата тима не впечатляваха след почивката чак до 69-ата минута, когато влезлият като резерва Джеймс Милнър шутира опасно, но покрай вратата. Тотнъм отговори с две опасни центрирания две минути по-късно, но те не доведоха до завършващ удар.

„Шпорите“ тръгнаха по-смело в атака да търсят изравняване и на два пъти Алисон трябваше да се намесва решително след шутове на Хьон Мин Сон, които веднъж не намери целта и след удар с глава. Междувременно в игра за Тотнъм се появи и бразилецът Лукас Моура, реализирал хеттрик срещу Аякс (3:2) в Амстердам и класирал тима си за финала.

В 80-ата минута Сон и Моура стреляха опасно, но и в двата случая вратарят Алисон се намеси, правейки го и пет минути след това след шут на Ериксен от фаул. Две минути по-късно влезлият като резерва Дивок Ориги сложи точка на спора след диагонален удар за 2:0 в полза на мърсисайдци.

Тотнъм хвърли всички сили в атака, но така и не успя да преодолее бразилския страж Алисон, който демонстрира класа и петте минутки добавено време, отразявайки нови удари на Сон. Така Ливърпул триумира с шестата си европейска клубна титла.  https://www.blitz.bg