ЛЕКАРИ: НАВРЕМЕННОТО ПРИЕМАНЕ НА ПРОТИВОГРИПНИ ПРЕПАРАТИ СПАСЯВА ПРИ ГРИПА

0
918

Само за седмица в област Добрич са регистрирани общо 79 случая на остри заразни заболявания, от които 63 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ). Общата заболяемост от грип и ОРЗ за областта е 71,77 на 10000 души и е малко над средната за страната, която достига и до 208,89 на 10 000 за Габрово.

Вирусите, които върлуват из страната, са от типа ентеро- и аденовируси. Заболяването протича с температура, повръщане, диария и кашлица и продължава по около 1 седмица, като най-тежко е през пърите 4-5 дни.
„Има грипна вълна, но тя не е толкова сериозна. На този етап не може да се говори за грипна епидемия”, сподели началникът на Спешно отделение д-р Бисер Ботев. Причинява общо неразположение в продължение на 2-3 дни. Характеризира се с болки в корема, има случаи на повръщане и гадене. Причинява и белодробни проблеми но няма информация грипът да води до тежки усложнения.
Лечението може да е успешно с приемането на противовирусни препарати, като възстановителният период е 10-15 дни.
По-сериозно грипът се разпространява сред децата, като основната причина за това е, че родителите водят болните си деца на детска градина, ясла и училище. Според д-р Ботев, ако родителите не водеха болни деца грипната вълна вече щеше да е отшумяла.
Лекарят не приема твърденията на колеги, че при лечението на вируса не трябва да се яде. Той е категоричен, че храненето е важно за лечението, както и консумацията на много течности. Той препоръчва също да се избягва употребата на антибиотици. Според него, навременното приемане на противогрипни препарати, предписани от лекар, води до бързо възстановяане.
Самолечението е абсолютна грешка, подчерта още д-р Ботев. НДТ