Лаура Кьовеши се яви днес в полицията в рамките на наложената й мярка съдебен контрол

0
1347

Бившата шефка на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши заяви, че е прокурор, който е успял “да внуши страх у онези, които искат да крадат необезпокоявани в Румъния” и че е доказала с професионалната си дейност, че се бори ефективно с корупцията, предаде агенция Аджерпрес.
Кьовеши направи тези изявления днес, след като се яви в полицейски участък в Букурещ в рамките на наложената й мярка съдебен контрол. Снощи стана ясно, че Кьовеши е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване във връзка с екстрадирането от Индонезия в Румъния през 2011 г. на бившия директор на рухналата финансова пирамида Национален инвестиционен фонд Николае Попа. Делото е образувано през декември 2018 г. по сигнал на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като срещу него бяха заведени няколко дела за корупция. Прокурорите от Отдела за разследване на магистратите твърдят, че Кьовеши е поискала и получила от Гица сумата от 268 689 леи за екстрадирането на Попа. Прокурорите твърдят още, че Кьовеши е лъжесвидетелствала за отношенията си с Гица, когато била изслушана по друго дело като свидетел през 2017 г.
Късно снощи стана ясно, че Кьовеши вече е подсъдима, наложена й е мярка съдебен контрол и забрана да напуска страната, съобщават румънските медии.
Запитана от журналисти дали е поставена в “унизително” положение Кьовеши отговори: “Аз съм прокурор, който в продължение на 24 години си е вършил работата. Аз съм прокурор, който е доказал, че в професионалната си дейност се е борил ефективно с корупцията и прокурор, който е успял да внуши страх у онези, които искат да крадат необезпокоявани в Румъния”.
Кьовеши е предпочетеният от Европейския парламент кандидат за поста главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура, която следва да заработи до края на 2020 г. Съветът на ЕС се спря на френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Двете институции водят преговори за назначаването на европейски главен прокурор по общо съгласие.  http://www.bta.bg