Лаптоп с най-опасните вируси продаден за 1,3 млн. долара

0
962

В преносимия компютър са инсталирани шест вируса, като машината е определена за… произведение на изкуството.

Компютърните вируси са най-малкото досадни, но могат да причинят и доста вреди. А когато шест от най-опасните вируса са инсталирани едновременно на един компютър, то тогава той се превръща в… изкуство.

Поне така смята артистът Гуо О Донг, който е създател на “The Persistence of Chaos” (“Постоянството на хаоса”). Това е 11-годишен лаптоп на Samsung, който работи с Windows XP и на него са инсталирани шестте вируса. Той е продал на търг своето творение за сумата от 1,345 млн. долара, съобщава BusinessInsider.

Донг коментира, че вирусите, които са използвани в “арт инсталацията” са нанесли щети за общо 95 млрд. долара през годините на своето съществуване. Вирусите са инсталирани в машината с помощта на компанията Deep Instinct, която ги е осигурила и също така е модифицирала компютъра, за да е безопасен.

Мрежовите контролери са деактивирани, както и възможността за връзка с интернет. Изключени са и портовете за свързване на устройства, за да не могат вирусите да бъдат разпространени към други машини. Разбира се, това няма да спре човек с достатъчно познания лесно да си осигури достъп до зловредните кодове.

Затова купувачът се задължава да не използва вирусите за незаконна дейност, а само за научни цели или като произведение на изкуството. Авторът не разкрива кой е купувачът.

А ето и кои са шестте вируса в лаптопа:

ILOVEYOU  – един от старите, класически вируси, който се разпространява по имейл. Той заменя файловете в компютъра със свои копия и използва имейл клиента на потребителя, за да се самоизпраща до неговите контакти. Само през първата седмица на съществуването си е заразил над 500 000 системи и е нанесъл щети за над 5,5 млрд. долара и общо над 15 млрд. долара за съществуването си.

MyDoom – разпространява се чрез прикачени файлове в имейли. Това е “червей”, който създава пролука в компютъра и се използва най-вече за осигуряване на канал за инсталиране на други вируси. Нанесените от него щети се изчисляват за 38 млрд. долара.

SoBig – също се разпространява по имейл, като използва контактите на потребителя, за да се самоизпраща на още повече хора. Това е комбинация от “червей” и “троянски кон”, която може да блокира компютъра. Негови жертви са и големи компании, като щетите се из1исляват за 37 млрд. долара.

WannaCry – Един от най-актуалните и известни вируси. Това е криптовирус, който криптира данните на жертвата си и иска откуп под формата на Bitcoin, за да даде ключовете за декриптиране. Вирусът се разпространи ударно за часове през 2017 г., като зарази над 200 000 машини по целия свят. Щетите са общо за около 4 млрд. долара.

DarkTequila – Вирус, който се разпространяваше най-вече в Латинска Америка. Неговата цел е да събира данни от жертвите си, включително потребителски имена и пароли. Няма точно изчисление за сумата на нанесените щети.

BlackEnergy – Първоначално е замислен като вирус за кражба на данни. В последствие обаче се изменя във вирус за атака на критична инфраструктура. Смята се, че именно BlackEnergy е отговорен за кибератаката в Украйна през декември 2015 г., която доведе до спиране на електричеството до стотици хиляди жители на страната. https://www.vesti.bg/