Край Негован – множество човешки останки в 3 бидона и 5 чувала

0
925

Внеделя до язовир между софийските села Чепинци и Негован бяха открити останките на двама души, вероятно мъж и жена. Според информация на NOVA и двамата са застреляни в тила, след което телата им са били разчленени. А частите и са били сложни в найлонови чували и бидони.

До момента не е известна самоличността на убитите. Не е ясно и кога точно е било извършено убийството.

Криминалисти проучват района и търсят доказателства. Водолази ще претърсят и дъното на язовира. Предстоят и съдебно медицински експертизи и ще се проверяват профилите на безследно изчезналите хора в последните месеци, за да се види дали няма съвпадение с намерените тела.

Сигналът до полицията е подаден в неделя от местен жител, който намерил човешки череп край язовира. По-късно е било открито и второ тяло. В района са намерени мъжки и женски дрехи. Проучва се дали те са изхвърлени или са на жертвите.

Румяна Арнаудова, говорителят на главния прокурор, съобщи, че „след извършване на повторния оглед са открити множество човешки останки. Те са били поставени в 3 бидона и 5 чувала. Тези останки сочат, че се касае за два трупа”.

„Единият със сигурност е на жена, за другия все още съдебномедицинската експертиза не е посочила какъв е полът на жертвата”, каза Арнаудова и допълни, че „напълно възможно е убийството да е извършено от родственик и лицата да не са обявени за издирване”.

По думите на Арнаудова ще бъде направено и сравнение с ДНК профилите в базата данни на Научноизследователския институт по криминалистика към МВР (НИКК), за да се установи самоличността на убитите.

Адвокат Марин Марковски посочи, че тази проверка едва ли ще даде положителен резултат, тъй като в България няма практика за проучване на ДНК на изчезнали хора.

„Няма такава практика, няма такива възможности и не се прави”, поясни Марковски.

„Базата в НИКК е за хора със сериозни криминални регистрации, които са извършили престъпления”, подчерта адвокатът.

„Има ли престъпление, има и следи”, категоричен е обаче Марин Марковски.

https://www.vesti.bg