Коя е фирмата “Булмаркет”, чиито цистерни се взривиха в Хитрино?

0
821

Фирмата, чиято цистерна взриви Хитрино, при което 5-ма загинаха, а повече от 25 бяха ранени, е “Булмаркет” ДМ ООД. Тя е 100% частна компания, регистрирана през 1996 г., пише на сайта на компанията. Основната й дейност е търговия с горива на едро, която се осъществява от търговските бази на дружеството в Свободна зона (г. Галац) и град Гюргево, Румъния, както и от базите в градовете Русе и София и от акцизните данъчни складове в Пловдив, Бяла, София и Кюстендил.„Булмаркет ДМ” ООД е първият частен железопътен оператор в България, притежава лиценз за извършване на международни транспортни услуги.

Дружеството е основен съдружник в няколко дъщерни дружества, с които оформя групата “Булмаркет”. Основни направления в дейността на групата са: търговия с втечнен газ пропан-бутан /LPG/ в страната и чужбина, извършване на железопътен транспорт с лицензи за национален и Европейски оператор, търговия с компресиран природен газ, извършване на пристанищна дейност.

“Булмаркет” притежава частно пристанище с най-големите след пристанище Регенсбург складови площи – над 30 000 кв. м., производство на растителни масла и биодизел в собствено високо технологично предприятие, търговия със селскостопанска продукция, съобщава сайтът.

Основател и миноритарен собственик е Станко Станков.
Справка в търговските регистри сочи, че към момента дружеството има два залога в банка за по 20 млн. лева. Средствата са отпуснати за разширяване дейността на компанията.

„Категорично са спазени всички правила за превоз. Ние повече от 10 години превозваме опасни товари, имаме опит, правила за работа в компанията, инструкции. От това, което имам като информация, няма нито едно нарушение по цялата процедура. От управленска гледна точка не виждам нито един пропуск в цялата процедура”, заяви Станко Станков. http://www.blitz.bg