КОНСТАТИРАХА СЛУЧАЙ НА АФРИКАНСКА ЧУМА В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

0
1209

Референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира положителен случай на Африканска чума при дива свиня в община Тервел. Сигналът за умряло диво прасе е получен на 22 февруари (петък) в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич.

Очакваме областният управител да свика  епизоотична комисия, каза за радио „Добруджа“ д-р Борислав Каменов, директор на ОАБХ-Добрич. Цялата  община Тервел и селата в близост до огнището – Каблешково, Златари, Честименско попадат в първата зона за защита или т.н инфектирана зона, поясни д-р Каменов. Там попадат и селища от съседната област Силистра, като  Алеково, Таслаково, Върбино, Междина и др. Болното животно е намерено на границата между двете области по непотвърдена информация. Да се ограничи движението на прасетата от  задните дворове се препоръчва в такива случаи. „Най-добре е въобще да няма домашни прасета“ – казва директорът.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки в съответствие с действащото законодателство.
БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине – като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България.

Това е шести случай на огнище в България и втори за област Добрич с АЧС.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST