КОЛЕДОФОБИЯ: КОГАТО МРАЗИШ КОЛЕДА

0
1606

 

Коледа е толкова магически празник, че ни натъжава. Неговата святост, топлина и блясък карат останалата част от годината, много по-дългата, да изглежда безцветна и безсмислена“.

Това са думите на психолога Самюел Док, който обяснява явлението, наречено „коледофобия“.

Състоянието описва отвращението, тъгата и отказът да се празнува Коледа. Причините да се появи са различни.

„Чувствам се под постоянен натиск“

Общественият натиск да се забавляваш на всяка цена, да прекараш празниците по определен начин и в определено настроение, са истински изтощаващи.

„От нас е иска да инвестираме време, пари, мислене и подготовка, които ни карат непрекъснато да се питаме „ще се справя ли“ и „ще бъдат ли доволни другите“ – двата въпроса, които създават най-голямо вътрешно напрежение.

Ако самоувереността ни не е много стабилна, образите на идеална Коледа, които ни заливат, могат лесно да ни разклатят.

„Това е последният останал свещен ритуал. Ако Великден и рождените дни празнуваме по различен начин, то с Коледа не е така.

Опиташ ли се да се противопоставиш, веднага се превръщаш в еретик, в лош човек, в чудовище“, обяснява още специалистът.

„ Коледа отключва конфликти“

Не става дума за споровете между роднини, а за вътрешни разсъжения като например това как да преминеш само за ден от супер бързане в супер бавен начин на живот. В общество, в което ценим отделния индивид, внезапно се очаква да започнем отново да се съобразяваме с много други хора.

Коледа уж е време за почивка, а всъщност ангажиментите ни нямат край. Това също поражда ужасно напрежение.

Трябва да се преструваме

На Коледа ВСИЧКИ трябва да са щастливи, мили и добри един към друг. А за да се постигне това привидно примирие, означава всички замесени да прикрият истинското си настроение.

В повечето семейства неписаният закон е „Мълчи си и бъди щастлив“. В продължение на цялата празнична седмица ние просто не сме себе си. 

КАКДАСИПОМОГНЕТЕ, АКОСТРАДАТЕОТКОЛЕДОФОБИЯ

Бъдете смели и нарушете традициите

Запитайте се какво истински ви се прави, какво би ви се харесало – кратко пътешествие, да отидете на театър, да се видите с приятели?

Придайте нов смисъл на празника, ако досегашния не ви е по вкуса.

А ако проблемът в семейството ви?

Отношенията в семейството са ужасно сложни. Човек носи през целия си живот недоизказани неща от детството си, справя се с комплекси, приема роля, която не му е присъща. Например на „Детето терапевт“ – когато целия род идва и споделя точно с вас негативните чувства, които изпитват към други роднини.

Ако напрежението ви за празниците идва от семейството, не се притеснявайте да се обърнете към психолог. Той ще ви помогне да анализирате и да си изясните сложните взаимоотношения и чувства, които човек изпитва към близките си хора.

Ще ви олекне изключително много.

Избягайте от Коледа

Възможно е. И не е опасно за живота, дори баба ви да твърди друго. Ако празниците не ви изпълват с радост, по-добре е да не се мъчите. Останете си вкъщи или пътувайте някъде сами. Съберете се с други приятели, които също не харесват Коледа (стига да успеете да намерите такива, които ще си признаят) и се осмелете да изживеете ситуацията по нов начин.

И ВСЕ ПАК НДТ И ndt1.eu ВИ ПОЖЕЛАВАТ ПРИЯТНИ ПРАЗНИЦИ!!!