КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

0
4809

Навсякъде Коледа се смята за свещен празник, но във Финландия като че ли придават по-голямо значение на почитането му. Тук, това е най-важният от всички празници през годината. Домакините почистват и украсяват къщите от рано, рибарите акостират лодките още в деня на Св. Томас, 21 декември, за да бъдат заедно със семействата си в празничните дни, врати отварят коледните пазари, изпъстрени с всевъзможни лакомства, сувенири, ръчни изделия и греяно вино, и се подготвя коледен парад, в който основно действащо лице е Дядо Коледа.

Част от коледните празненства е и Денят на Св. Лучия – 13 декември. Повелителка на светлината, живяла още по времето на Викингите, в нейна чест се палят свещи, а училищата, фирмите и домовете избират своя „Лучия”. Тя трябва да носи бели одежди, препасани с червени панделки, а на главата й се окичва с корона от свещи. Много често тази роля изпълнява най-голямата дъщеря в семейството, която трябва да приготви закуска от кафе и кифлички, тъй като се вярва, че Св. Лучия ще носи храна, ако настъпи глад.

В деня на Бъдни вечер, 24 декември, финландците закусват с овесена каша и сок от сливи, след което се украсява Коледната елха . Тя бива отсечена и пренесена на шейна (най-популярното превозно средство във Финландия), а след това окичена със сладки, плодове, свещи, памук, хартиени знаменца и панделки. Точно в 12 на обяд в старата столица на Финландия – Турку, се обявява „Коледния мир”, което поставя същинското начало на празненствата по случай Коледа. И за разлика от повечето страни по света, във Филандия Бъдни вечер е най-важният от трите празнични дни.

Много важна част от коледните дни е посещението на гробищата, за да се почете паметта на починалите близки. Изумително красива е гледката на финландските гробища, осветени от стотици запалени свещи, отразяващи се в снежнобелия сняг. Това се случва обикновено привечер, непосредствено преди вечерята.

Обикновено в деня на Бъдни вечер жените в семейството (или цялото семейство) посещават традиционната финландска сауна, за да отпуснат и поглезят тялото и душата си за предстоящите 3 празнични дни. Всички се събират около масата, пременени  в нови дрехи, с появата на първата звезда в небето (между 17:00 и 19:00 ч.), а фермерите – едва когато се уверят, че животните са изяли коледната си дажба. Обикновено тогава се раздават и подаръците, донесени лично от Дядо Коледа и неговите джуджета, който влизайки в домовете задава един и същ въпрос: „Има ли тук добри деца?” и винаги получава възторжен отговор „Да!”.

Традиционната коледна трапеза във Финландия се състои от  печено месо (свинско или пуешко) печена шунка и зеленчуци. Основното ястие е варена риба треска (маринована около седмица по-рано) с гарнитура от варени картофи и сметанов сос. След вечеря децата веднага си лягат, а възрастните остават да бъбрят на чаша кафе до полунощ.

Коледа започва още в 6:00 ч. сутринта, когато семействата (но не всички) отиват на църква. Пеят се коледни песни, взима се участие в парадното шествие и се организира коледен обяд. И тъй като на почит е семейството, обикновено всички остават заедно в домовете си. Затова пък третият ден от коледните празници във Финландия, 27 декември – Стефановден, е отреден за срещи с останалите роднини и с приятелите.

ОЩЕ ЗА КОЛЕДА