КМЕТЪТ НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ НЯМА ДА ПРЕДЛАГА НОВ БЮДЖЕТ

0
1195

Напомняме, че Общинският съвет в Белия град отхвърли предложения бюджет за 2019-а, който надхвърляше с над 5 милиона миналогодишния

 

Сборната рамка на бюджет’ 2019, предложена от кмета на община Балчик, не срещна одобрението на Общинския съвет на сесия на 29 януари. Тя възлиза на 26 млн. и 49 хил.лв., което е с 5,640 млн. лева или 27% повече от отчетеното през 2018 г.

Бюджетната и строителна комисии излязоха със становище, че не приемат. Със 7 гласа “за”, 11 “въздържал се” и 2-ма “против” средствата за годината не бяха приети от ОбС.

Нереален бюджет в приходната част. Не са взети предвид направените предложения от граждани и съветници за вложения в улици. С тези аргументи съветникът от ВМРО Атанас Атанасов заяви, че не подкрепя бюджета и предложи да се внесе следващия месец нов, който да е съобразен с новите предложения. Той изрази несъгласие с туристическата и спортната програма.

“Някой ще каже, че ябълката на раздора е футболът, но той е само част. Никой не е срещу развитие на спорта или в частност на професионалния футбол, но на каква цена и с какви средства”, коментира той.

След като финансовата рамка не се прие, част от кметовете по села напуснаха залата. Кметовете на Сенокос и Храброво поискаха яснота и аргументи от комисиите защо не се приема бюджетът.

Законодателят е предвидил вариант, когато не е приет, отговори кметът  Николай Ангелов. Общината има право да изхарчи миналогодишния бюджет, а средствата от държавата ще се използват целево, за каквото са предназначени. По отношение на социалните придобивки – каквито са пенсионерските карти за намаление в градския транспорт, заяви, че би следвало да се запазят. Независимо от парите за футбола, какъвто и да беше бюджетът, нямаше да бъде приет, смята Ангелов и определи гласуването като политически акт с популистки изказвания да се правят улици и тротоари.

Мелих Хаджиев – председател на строителната комисия, заяви, че ще искат нова рамка, в която да влязат предложените на общественото обсъждане улици за ремонт.

Председателят на Общинския съвет Илиян Станоев обясни защо ГЕРБ не подкрепя рамката. Определи бюджета като изкуствено завишен, популистки. Заяви, че това е един протестен вот и призова Общинска администрация за комуникация със съветници и кметове по села, след което да се предложи един реален бюджет, който ще гласуват с “две ръце”.

Кметът каза, че няма да внесе нов проектобюджет в Общински съвет и администрацията ще работи през 2019 г. както е определено от закона – с бюджет не по-голям от миналогодишния отчет – 20,408 млн. лв.