КМЕТОВЕТЕ НА 20 СЕЛА ПРОТЕСТИРАХА, ЧЕ ВиК – ДОБРИЧ ТЕРОРИЗИРА НАСЕЛЕНИЕТО С БЕЗВОДИЕ

0
1265

 

Добруджански кметове обвиняват „шефа-парашутист“ /от Сандански/ на ВиК в наглост и заради държанието му искат неговата оставка и се готвят да блокират най-важните пътища в областта навръх жътвата и туристическия сезон. Според някои от тях това ще има и отрицателен резултат за управляващите ГЕРБ и ОП на местните избори тази есен

 

Над 20 села в община Добричка са подложени на воден геноцид. Това заявиха кметовете на най-голямата по територия община в България, които събраха тази сутрин пред ВиК – Добрич, за да изразят недоволството си от системната липса на вода. В някои населени места чешмите са пресъхнали от 20 дни, а хората изнемогват, заявиха те.
“От седмици наред селата в община Добричка са подложени на воден режим, точно в разгара на жътвата”, заяви зам.-кметът Дико Иванов. По думите му, проблемите с водоподаването са поне от 15 години, но сега ситуацията е драстична. Той подчерта, че за последните 5 години общината е инвестирала над половин милион лева във ВиК – инфраструктура, вкл. в тръбопроводи, които изцяло са ангажимент на водното дружество.
Помпените станции спират работа в пиковите часове. Хората подозират, че това се случва заради големите задължения на ВиК за електроенергия. “Вечер в 18 часа водата спира, идва около 2-3 часа и сутринта в 7 пак спира – всяка вечер обаждания от хората към мен, всяка сутрин се жалват”, споделя кметът на село Победа Галин Иванов.
Безводието създава огромни проблеми и за бизнеса. “Ние правим неимоверни усилия да привлечем инвеститори в нашите села, да осигурим работни места и т.н. Представете си, при липса на вода, какво прави един човек, който отглежда 17 000 пилета?!”, пита се Атанас Пенев, кмет на село Плачи дол.
Заради липсата на нормален диалог с водния оператор, кметове, съветници и общинското ръководство пресрещнаха изпълнителния директор на ВиК Тодор Гикински в началото на работния му ден. Той обаче категорично отрече да има воден режим и обвини жителите на селата, че злоупотребяват с водата, което предизвика бурни протести.
“Днес сме тук, за да подскажем, че следващият път няма да бъда такова миролюбиво отношението ни, не може да се продължава по този начин”, заяви Дико Иванов.
Следващата стъпка, която ще предприемат общинското ръководство, кметовете и жителите на община Добричка е блокиране на пътища. НДТ/БТА

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST