КАКВА СТАНА ТЯ: Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев също е сдобил имот под пазарни цени

0
1263

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконното имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев също е придобил имоти на много под пазарните цени.

През 2017 г. той е купил апартамент от 156 кв.м. на последния етаж в жилищна сграда на ул. „Професор д-р Георги Павлов” , която се намира на около 100 метра от Министерство на външните работи и гараж от 42.94 кв.м., пише „Фрогнюз“.  

В декларацията си пред ръководената от него КПКОНПИ председателят на комисията сочи цената от съответно за 293 374 лв. и 19 558 лв. за апартамента и гаража. Грубо преизчисление в евро сочи, че апартаментът е по цена от 961.54 евро за кв.м., а гаража за 232.88 евро за кв.м.

Справката на „Студия Трансмедия“ в имотния регистър показва, че Пламен Георгиев и съпругата му са придобили имоти си с ипотека от Първа инвестиционна банка.

„Фрогнюз“ сочи, че справка за средните пазарни цени в imot.bg определя цени в този район / алея Яворов / за април 2017 г. от 1331 евро на кв.м., а по данни от mirela.bg същите започват от 1544 евро за кв.м., т.е. пазарната цена на новото жилище на Пламен Георгиев започва от 207 636 евро нагоре. „Излиза, че борецът срещу корупцията е декларирал новопридобито имущество за 527 095 лева, но в действителност пазарните цени на имотите към моментите на придобиване са на обща стойност от поне 405 000 евро или над 800 000 лева“, изчислява изданието.

В петък, в разгара на скандала с евтини имоти на функционери от ГЕРБ, КПКОНПИ смело обяви, че започва проверка по медийните публикации и по сигнала на неправителствена организация за покупката на апартаменти от страна на лица по чл.6 ал. 1 от ЗПКОНПИ – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

„В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки“, се казва в съобщението.

От Антикорупционната комисия добавят и че, ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, „осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издадени на дружеството за този период“.

В своя текст днес „Фрогнюз“ припомня, че Пламен Георгиев е наясно със създадената от неговата комисия съдебна практика, която не признава цените по нотариалните актове за действителни и по всяка проверка, която се прави от КПКОНПИ и всяко дело за конфискация на имущество, задължително се прави пазарна оценка на недвижимите имоти към датата на сделките с тях.

Въпросът е кой ще направи тази пазарна оценка за неговите имоти. И ако шефът на комисията, която ще прави разследването използва същите способи какви могат да са очакваните резултати.  http://www.transmedia.bg