Испански футболисти са арестувани по подозрение в манипулиране на мачове

0
885

Испанската полиция е задържала редица професионални футболисти по подозрение, че участват в мрежа за манипулиране на мачове, съобщава “Ел Паис”. Сред арестуваните има играчи от елита на Испания Ла Лига и от второто ниво.

Според медиите в Испания един от задържаните е Борха Фернандес от “Валядолид”, който обяви края на кариерата си след края на сезона. 38-годишният защитник и Самуел Саис, който е собственост на “Хетафе” и играе под наем в “Лийдс”, са някои от действащите футболисти сред задържаните.

За лидер на организацията е считан бившият футболист на “Реал” (Мадрид) Раул Браво.

Това е втори такъв скандал в испанския футбол за последните години. В началото на 2018 г. при специализирана акция на полицията и прокуратурата бяха задържани над 20 души, но всички те бяха от отбори от ниските дивизии на испанския футбол.

Задържан е и друг дългогодишен футболист – Карлос Аранда. Той е бивш юноша на “Реал”, а в 14-годишната си професионална кариера играе за половин дузина елитни тимове. Президентът на “Уеска” Агустин Ласаоса и лекарят на тима Хуан Карлос Галиндо Лануса също са в ареста, като се изяснява и тяхното участие.

Всички задържани са заподозрени в манипулиране на мачове, корупция и пране на пари.

“Действията на полицията са следствие от сигнали за евентуално уреждане на мачове в Ла Лига през май 2018 г.”, заяви говорител на Ла Лига и добави, че самият орган е съобщил за осем съмнителни мача.

“Благодарим на полицията за извънредната работа, извършена за елиминиране на организираната престъпна група, която опитва да извлича икономически ползи от манипулиране на мачове. Тази полицейска операция демонстрира ефективността на системите за защита на целостта, прилагани от Ла Лига.” https://www.dnevnik.bg/