ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД ЗА КАЦАНИЯ НА НИСКОБЮДЖЕТНИ АВИОЛИНИИ ЩЕ НАПРАВИ РЕВОЛЮЦИЯ ЗА СЕВЕРОИЗТОКА

0
1296

Създаването на инвестиционен фонд с участието на туроператори и общини за привличане на нискобюджетни авиолинии да кацат на летище Варна ще направи революция в Североизтока, коментира изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев.

Предложението е на кмета на община Варна Иван Портних, като се очаква то да бъде подкрепено от туроператори и от общините Балчик, Каварна, Шабла, Добрич, Аксаково. Такава практика вече има в Пловдив.
„Идеята е да се направи инвестиционен фонд, с който да осигурим кацания на Изи джет и на Райънеър на летище Варна т.е. да отворим летище Варна за нискобюджетните авиокомпании, които де факто вече превозват по-голямата част от пътниците в Европа. Имаме обещанието, че това ще се случи, за да бъде в полза на цяла Североизточна България този факт. Иначе ние ще продължим да возим нашите гости по един от най-скъпите начини и с това реално да си ограничаваме посещаемостта, особено пред и след сезона и да правим труднодостъпен североизточния регион на България за пътуващите от Европа и света”, коментира Станев. По думите му, ако това стане и тези авиокомпании започнат да кацат във Варна от пролетта на 2017 ,  през следващата години ще има изключително добър туристическият бизнес за целия регион.
„Трябва да се събират средства, за да се плаща по 10-12 евро за всеки пристигнал турист на летище Варна чрез тези авиокомпании, за да се поемат техните рискове. Защото те наистина ще поемат рискове да тръгнат да летят към Варна. Но, Варна не е Майорка, Тенерифе, Анталия. Това е един относително лимитиран пазар, който не е безграничен. На практика, по този начин те минимизират риска си. Така те работят в цяла Европа, в цял свят. Общината ще плати 10-12 евро за един турист за неговото пристигане, но той ще остави много повече от 10-12 евро в тази община или в района.  Ние сме готови да поемем нашата част. Естествено, Албена не може да плаща целия този фонд. Но, другото трябва да се поеме от другите хотелиери, от общините. Те имат фондове за това, получават средства”, каза Станев. Той подчерта, че „това ще бъде малка революция за бизнеса в региона за 2017 г. И двете авиокомпании искат да започнат опериране на летище Варна, но искат гаранции, че този фонд ще бъде създаден”. „Това е най-интересното нещо, което трябва да се случи през следващата година за региона”, допълни Станев. Той направи уговорката, че летището в Балчик ръководството на „Албена” разглежда като летище за бизнеспътувания, за специализирани полети за гости, желаещи да играят голф, ловци, културен туризъм, хоби туризъм. „Нашето желание да развием летище Балчик  като цивилно летище за обща авиация си остава”, допълни изпълнителният директор на „Албена”. НДТ