Имаме заразен със смъртоносната западнонилска треска

0
1162
Дете от Русе най-вероятно е заразено със западнонилска треска, като във вторник през деня се очаква това официално да бъде потвърдено, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред бТВ.
Той не даде повече подробности за случая, като уточни само, че детето е малко. Заразата се предава при ухапване от комар. Кантарджиев припомни, че миналата година също имаше случаи на заразени със западнонилска треска и се е стигнало до два смъртни случая.
Междувременно Сърбия потвърди първия за тази година случай на западнонилска треска. От Института за обществено здраве информират, че пациентът е 84-годишна жена от Белград, която има различни хронични заболявания.

Западнонилската треска е вирусно заболяване, което се предава при ухапване от заразен комар. Главно огнище на заразата са различни видове птици, докато човешкият организъм е случаен “домакин” и инфекцията не може да се предаде на друг човек.

Около 80% от заразените нямат никакви симптоми на заболяване, а при останалите заболяването прилича на грипно състояние. По-малко от 1% от заразените със западнонилска треска получават усложнения като менингит и енцефалит.  https://lupa.bg
  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST