Икона на светите братя Кирил и Методий, рисувана от неизвестен зограф, поведе празничното шествие в ДобричИкона на светите братя Кирил и Методий, рисувана от неизвестен зограф, поведе празничното шествие в Добрич

0
1107

Добрич, 24 май /Юлия Христова, БТА/
Икона на светите братя Кирил и Методий, рисувана от неизвестен зограф през 19-и век, пазена в храма “Света Троица”, по традиция поведе празничното шествие на 24 май в Добрич. Четвъртокласникът Теодор Монев огласи с Вазовите стихове “Аз съм българче” централния площад, откъдето тръгна манифестацията.
Свещеният български език е стожерът, гръбнакът на националната ни идентичност и вече дванадесет века пазим своята писменост, заяви в празничното си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. Нека да не забравяме призивните слова “Напред, науката е слънце!” и да пребъдем като граждани на света с просвета, култура и силен дух, добави Йорданов.
Близо 3800 деца от около 8000 ученици в Добрич празнуват 24 май с лентата “Отличник”, съобщиха от общината. Над 760 абитуриенти се сбогуват с училището. В празничния ден в Добрич се състоя и тържествен ритуал по предаване на училищните знамена от завършващите ученици на випуск 2019-2020 година.

Снимка: Светослав ПЕТКОВ