Издаден е акт за спиране на строежа на “Златен век”, каза министър Петя Аврамова

0
1182

Приключи проверката на ДНСК на строежа на сградата “Златен век”, за което информирах премиера Бойко Борисов. Има изготвен констативен акт за спиране на строителството и възложителите са уведомени. Това потвърди министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Хасково.

Актът ще бъде връчен на възложителите днес, а те имат срок от 7 дни за възражения. След това ще им бъде издадена заповед за спиране на строителството, уточни Аврамова. Тя посочи, че констатираните нарушения са по време на строителството. Основното са подземните нива, три на брой. По проект трябва да има платформи за транспортиране на автомобили като подземен паркинг, като такива не са изпълнени. Изпълнени са стоманобетонни плочи, които са монолитни, обясни министър Аврамова.

Други нарушения са свързани със съседен имот, като ДНСК ще излезе с резултатите от проверката. Това, което обявих на премиера Борисов, е, че направените констатации дават достатъчно основание за спиране на строителството на “Златен век”. Неговото нареждане да пристъпим към спиране на строежа бе в рамките на закона, добави министърът на регионалното развитие и благоустройството.

На въпрос за исканите оставки на зам.-министър Валентин Йовев и началника на ДНСК Иван Несторов Аврамова припомни свои предишни изявления, че най-лесно е да се искат оставки и че първо тя иска да изчака специализираните институции да дадат своето становище. “Предали сме цялата документация по строежа както на антикорупционната комисия, така и на специализираната прокуратура.”, потвърди Аврамова. По нейни думи има заведено и дело по жалба в Софийския административен съд. Крайно разнопосочни са мненията на експерти и юристи във връзка с валидността на разрешението за строеж към момента, подчерта Аврамова и обобщи, че ще изчака решението и на съда, и на прокуратурата преди да реши трябва ли или не да има оставки.

Премиерът Борисов следи развитието на казуса “Златен век” и неговото нареждане бе да действаме съгласно закона. Заповедта за спиране на строежа също вече е подготвена с всички аргументи относно направената проверка, изтъкна Аврамова.

Тя информира, в отговор на въпрос, че кладенците за допълнителното аварийно водоснабдяване на Хасково вече са готови и след приключване на взимането и изследването на пробите от тези кладенци ще стартира и пускането им вероятно до това лято. Аврамова уточни, че има забавяне в изпълнението на проекта, но не и нарушения по него.

Проблемът с питейната вода на областния център започна преди 2 години, когато в част от ВиК мрежата на града бяха констатирани наднормени нива по показателите “естествен уран” и “алфа активност”. Това бе и една от темите, които трябва да бъдат коментирани в рамките на срещата – диалог “Европа в нашия дом”. За дискусията пристигнаха депутати и кметове от региона, представители на бизнеса и граждани. На нея се обсъждат основните инфраструктурни проекти в областта и перспективите за развитие на региона.

Източник: БТА