ИЗБИРАМЕ “ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2019”

0
2026

От днес до 28 февруари 2019 г. 15 дървета от европейски страни се състезават в конкурса “Европейско дърво на годината”. Това съобщиха от фондация ЕкоОбщност.
Миналата година за определяне на победителите са били подадени 200 000 гласа. В тазгодишното издание организаторите от Сдружение “Партньорство за околна среда”, в което участва и българската организация фондация “ЕкоОбщност” – очакват още по-голям интерес и брой гласове, тъй като има две новоприсъединили се за участие страни – Франция и Холандия.
В деветото поред издание на страницата на конкурса – https://www.treeoftheyear.org/Home – ще има интересни истории на дървета на възраст между 65 и 500 години, имащи своето място в исторически събития; на дървета, обединили общностите си при спиране на планове за построяване на пътища или сгради; както и на дървета, станали свидетели на много важни събития, оставили отпечатък върху живота на населени места и хората в тях.
Всички истории можете да прочетете и изберете двете най-интересни, за да ги подкрепите с гласа си.
Историята на българския участник – вековният цер край църквата в трънското село Рани луг – можете да намерите на страницата по-долу:
https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria
Гласуването ще протече от 1 до 28 февруари като през последната седмица – 22-28 февруари – резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да се гласува, трябва да бъдат избрани две дървета и да се потвърди избора чрез активиране на връзка, получена на посочен електронен адрес.
Победителите ще бъдат обявени на церемония на 19 март в Брюксел.