ИДЕТЕ И ВИЖТЕ! 

0
2080

 

Идете и вижте какво има в Археологическия музей в Търговище! Егати скуката! – бихте си казали. Е да, ама не. Това посещение е от моята поредица „Когато посещението на музей се превърне в приключение”. Тук приключението беше благодарение на Стефан Иванов – археолог в музея в Търговище, който ни посрещна, прикова вниманието ни и направи пътуването ни в миналото запомнящо се в бъдещето.

Не е необходимо да се интересувате от археология, дялани камъни,  неясни дати и епохи, за да ви е интересно. Достатъчно е да отидете, да гледате и да слушате – без значение кой сте и с какво се занимавате. Ще ви хареса,  ще ви изненада и развълнува. Влезте и се разходете в историята! Пътуването ще ви хареса и ще ви направи по-горд българин!

Ще започнете от най-ранните доказателства за съществуването на живот по тези земи, ще минете през различните епохи и ще излезете душевно по-богат българин.

По нашите земи е възникнала най-старата религия в Европа. На площ от няколко квадратни сантиметра очите ви грабва макет на праисторически храм. Той е направен през далечната, дори много далечната 4350 година преди новата ера от хората, живели по  земите около Търговище. Изваяли са го, защото не са можели да посещават истинския храм, който най-вероятно е бил някъде много далече и за това са си направили негов умален модел. Сложили го в стая, разположили олтарите, жриците, барабани и съд за вода. За да има на кого да се молят. В кого да вярват.

Миниатюрният храм рядко се спира  в България. Дивят му се там и там – целия свят. В Националния исторически музей има негово копие, а тук е той – истинският. Има го и в учебниците по история. Но друго е да го видиш с очите си. На една петя разстояние. Да се потопиш в онова древно столетие, когато нечия ръко го е сътворила с преклонение, вяра и с талант му е вдъхнала душа. Храмът скоро се е завърнал от Швейцария. Докато е бил там и е удивявал швейцарците, донесъл печалба от 2 милиона евро. Е, не за музея в Търговище, но… Тук, в родината си, не носи толкова пари. Но пък си е наш. Български.

Вглеждам се в миниатюрните фигурки на жените-жрици от храма. Имат нарисувани дрехи, а една от тях /най-вероятно главната/ е с изрисувано лице. Боята още радва очите, а тя е едва на 6369 години…  Гледам и си мисля… 6000 години, а хората същите. И днес имаме нужда да се молим. И да се надяваме. За какво ли са се молили тогава? Може би за… време. Средната продължителност на живота им е била 25 години. Време да се родят, да обичат, да имат деца и да… умрат. И сега се молим за това. С някоя и друга екстра в допълнение.

Разделяме се с храма и вече сме пред гостуваща изложба от Поморие – златните накити на жрица. Уникални! Толкова са красиви, фини и елегантни, че не можеш да откъснеш поглед от тях. И сега всяка дама би ги сложила с удоволствие, а те току-виж я превърнали в жрица. Понякога малко й трябва да една жена… Всяка жена е жрица в дома си…

Тук ще видите уникални глинени съдове за вино, парфюми и урна с позлата, магическите камъни на тракийски цар, златни конски амуниции и украса.  И очите ти не вярват как е сътворено всичко това. Що за майстори е имало… Що за технологии…

Има автентичен документ за римско гражданство. Да станеш войник в римската империя е бил единствен начин  да станеш неин гражданин /освен ако не си се родил такъв/. Документ, който давал различни права и привилегии – земя, пенсия,  прави децата ти законни и дава възможност на близките ти да те наследяват. С други думи те прави повече човек от другите. Не че сега е по-различно…

Не може да не ви впечатли сребърен, тракийски, сгъваем хирургичен инструмент, който все още работи, сгъва се и се заключва и е само на… 1900 години. По подобие на швейцарското ножче, в него има четири хирургични инструмента. Той е единствен в света. Има подобен в частен музей в Швейцария, но единият от инструментите в него е различен. Един в Швейцария и един в Търговище… Силно впечатлил японците, докато е гостувал там. Той, заедно с други предмети – лъжици за дозировка, малка везна и пинсета са били част от лекарската чанта на тракийски лекар, който след смъртта си е обявен за полубог.

Ще видите и много монети от различни периоди от историята. Но има една малка златна монета от времето на Александър Македонски. Това златно мъниче е било толкова ценно, че е можело да осигури на притежателя си някой да му служи цяла година. Какви времена са били…

В музея в Търговище е единственото място, където можете да видите плат на 900 години. Плат от… злато. Виждат се златните нишки. Платът е изключително фин и красив със следи от украса. Има и сребърен такъв. Сън за абитуриентки…

Тук се съхранява и най-старият юридически документ, откриван в България. Написан е върху камък. През 1280 година, с този „документ“,  Хинат продава на Паган гората на половината от камъка.

В музея можете да правите и снимки. За разлика от Ботаническата градина в Балчик, където е забранено да се снимат… цветята. Експонати на 6000 години може, но цветя – не. Търся логиката на тази забрана и не мога да я намеря… Успокоявам се с това, че и този, който е забранил, не я знае.

Има какво да се види в Търговище. Ще ви хареса музея. Ще ви хареса Славйковото училище. Ще ви хареса Хаджиангеловата къща. Ще разберете защо градът се казва Търговище. Но най-много ще ви харесат хората, които работят на тези места. Ще ви посрещнат, ще ви се усмихнат и ще отговорят на въпросите ви. С удоволствие и гордост ще ви направят част от историята на града си. А те има с какво да се гордеят и какво да разкажат. Благодаря на всички тях! Благодаря им, защото музеите ще са мъртви без хора, вложили сърцата си в тях! А и какво е един човек, който няма зад себе си родина с история. Древна и велика! Благодаря и на тези, които са творили история!

Автор на текста и снимките Диана СТЕФАНОВА