Идва комби версията на Porsche Panamera

0
1208

Shooting brake вариантът най-вероятно ще се появи още догодина

Дизайнерите и инженерите на Porsche продължават работа по по-практичната комби версия на Panamera, която ще получи името Sport Turismo. Напълно в традициите на спортно ориентираните модели, тук няма да видим „чисто” комби, а по-скоро shooting brake вариант на седана на Porsche.

Прототип на новия модел вече беше засечен по време на тестове на Северната отсечка на Нюрбургринг, като автомобилът върти километри с активно задно крило, което добавя допълнително притискане на задния мост при по-висока скорост.

 

Panamera Sport Turismo ще е пряк пазарен съперник на Mercedes CLS Shooting Brake, който се наложи като интересна спортна алтернатива на големите комбита.

 

„Новата версия ще има много изчистен дизайн и мисля, че това ще първият ни модел с такава каросерия в този сегмент – обясни главният изпълнителен директор на Porsche Оливер Блуме. – Този модел ще е много практичен – с пет места, но ще е спортен като другите модели на Porsche.”

 

Комби версията ще се предлага със същата гама двигатели като представения наскоро обновен Panamera. Това означава мощни V8 бензинови и дизелови мотори, както и V6 бензинови двигатели с две турбини. В гамата ще влезе и версията E-Hybrid с обща мощност 460 конски сили, който отделя едва 60 грама въглероден двуокис на километър.

 

Новият модел ще е базиран на показания през 2012 концепт Sport Turismo и е почти сигурно, че ще ползва същото име за пазарния си дебют, който ще очаква да е през 2017 година. Модулната платформа на Panamera позволява създаването и на други версии – като кабриолет например, но засега е потвърдено само създаването на вариант с дълга база.